Αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Πνευμόνων στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης είναι ο διευθυντής της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Δρόσος.
Όπως ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ», η κλινική είναι έτοιμη από άποψη υλικών, μηχανημάτων και εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ απομένει η πρόσληψη και δεύτερου γιατρού με εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Συνεπώς το αργότερο έως το τέλος του χρόνου το νοσοκομείο θα καταθέσει εκ νέου φάκελο με σχετικό αίτημα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), προκειμένου να αρθεί η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού για ανάκληση της άδειας που είχε δοθεί το 2014 στο «Γ. Παπανικολάου» για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Πνευμόνων.
Άλλωστε από τον Οκτώβριο του 2014, οπότε είχε δοθεί αρχικά η άδεια, μέχρι σήμερα υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ νοσοκομείου και ΕΟΜ, στην οποία περιλαμβάνονταν αναλυτική καταγραφή και επίσημη ενημέρωση για όλα τα βήματα και τις ενέργειες εκ μέρους της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του «Γ. Παπανικολάου», ώστε να πιστοποιηθεί ότι πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις που ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία για τη δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου.
Μάλιστα μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε αποσταλεί στον ΕΟΜ η λίστα με τα ονόματα των ασθενών προς μεταμόσχευση πνευμόνων σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο σχεδόν μόλις δύο μήνες αργότερα ο ΕΟΜ εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας προς το υπουργείο Υγείας, αν και παραδέχτηκε ότι η μονάδα του «Γ. Παπανικολάου» είχε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Επίσης ο ΕΟΜ ζήτησε, μέχρι να γίνει εκ νέου υποβολή αιτήματος αδειοδότησης, να δρομολογηθεί η μετάβαση στο εξωτερικό των ασθενών που είχαν εξεταστεί και μπει στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα. Και η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του «Γ. Παπανικολάου» αυτό έπραξε.
«Το υπουργείο Υγείας μάς έδωσε την άδεια τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2014, άρχισε μία συγκεκριμένη προσπάθεια. Κατά καιρούς ενημερώναμε τον ΕΟΜ σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και των προσπαθειών μας. Στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2016 έγινε διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΜ, όπου εκλήθην να παρουσιάσω τα πεπραγμένα της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής ως προς τις εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης Πνευμόνων», εξηγεί ο κ. Δρόσος και προσθέτει ότι «από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή μέσα σε ενάμιση χρόνο, είχαμε εξετάσει στην κλινική 33 προμεταμοσχευτικούς ασθενείς για πνεύμονα (αυτή τη στιγμή έφτασαν τους 38) και είχαμε παρακολουθήσει μετεγχειρητικά άλλους εννέα, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο εξωτερικό».
Ενίσχυση με δύο εξειδικευμένους γιατρούς
Ο κ. Δρόσος σημειώνει ότι ήδη έχει προσληφθεί στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική ένας επικουρικός γιατρός με εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στην Ιταλία. Επίσης είναι σε εξέλιξη κρίσης μία θέση επιμελητή β’, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από έλληνα γιατρό που ζει στο εξωτερικό. Ο γιατρός αυτός έχει τρία χρόνια εμπειρίας στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Γλασκόβης και στο νοσοκομείο Harefield του Λονδίνου, ενώ όπως είπε ο κ. Δρόσος «ελπίζουμε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει η κρίση και θα έχει έρθει στο νοσοκομείο».
«Ακόμη ένα πλεονέκτημα του ‘Γ. Παπανικολάου’ για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Πνευμόνων είναι ότι διαθέτει εξειδικευμένους καρδιοχειρουργούς και θωρακοχειρουργούς. Για να κάνεις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, χρειάζεσαι ταυτόχρονα τη συμβολή καρδιοχειρουργών και θωρακοχειρουργών, κάτι που το νοσοκομείο μας και η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του το έχουν και μπορούν να το προσφέρουν», επισημαίνει ο κ. Δρόσος.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης ότι η άδεια που είχε δοθεί στο «Γ. Παπανικολάου» το 2014 ήταν πολιτική από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά χωρίς προϋποθέσεις, ο κ. Δρόσος τονίζει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
«Αυτή τη στιγμή και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας η προσπάθεια όλων μας πρέπει να επικεντρωθεί στη συνένωση δυνάμεων, για να παραχθεί συγκεκριμένο έργο, και όχι στον αποκλεισμό, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Δρόσος.
Εκπαίδευση γιατρών με δικά τους έξοδα
Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο «από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα έχουμε χρησιμοποιήσει σε έξι ασθενείς το μηχάνημα ECMO, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός τμήματος μεταμοσχεύσεων πνευμόνων για πρώτη φορά. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής μας έχει εξοικειωθεί απόλυτα με τη χρήση αυτού του μηχανήματος, το οποίο παρακολουθεί πνεύμονες και καρδιά. Για να καταλάβετε τη σημασία του, δεν μπορείς να έχεις μεταμοσχευτικό κέντρο χωρίς αυτό το μηχάνημα. Και το νοσοκομείο μας το πήρε και το χρησιμοποίησε».
Επίσης η κλινική έστειλε οκτώ έμπειρους γιατρούς σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας, με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διακρατική συμφωνία για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης των αρρώστων. Μάλιστα όλα τα έξοδα οι γιατροί τα κάλυψαν από την τσέπη τους.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δρόσος, «τα ιατρικά εργαστήρια και ιδιαίτερα το ανοσολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα του ‘Γ. Παπανικολάου’ έχουν ενισχυθεί με τέτοια μηχανήματα και αντιδραστήρια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πλήρους ελέγχου των ασθενών, ενώ έχουν γίνει και οι συνεννοήσεις με τα άλλα αντίστοιχα κέντρα, όπως είναι ο ‘Ευαγγελισμός’ και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον το «Γ. Παπανικολάου» έχει προμηθευτεί όλα τα χειρουργικά και αναισθησιολογικά υλικά που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της συσκευής μονοξειδίου του αζώτου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στο χειρουργικό σκέλος της μεταμόσχευσης πνευμόνων.