class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>– Ο Α. Ξανθός ζήτησε από τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του νοσοκομείου να κρατήσουν «όρθια» την υγεία για τους πολίτες
Αντιμέτωπος με τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου βρέθηκε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν αυτοί άνοιξαν πανό και προχώρησαν σε διαμαρτυρία για την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας για να μπορεί να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη Τρίτη, δηλαδή στις εφημερίες τα τμήματα καλύπτονται μόνο από ειδικευμένους γιατρούς, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στις λίστες νέοι ειδικευόμενοι να έρθουν στο ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο από τον ερχόμενο μήνα, οδηγεί το ίδρυμα σε δραματική κατάσταση στα όρια του «λουκέτου».
Ο υπουργός σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι το σύστημα υγείας έχει τεράστια προβλήματα και υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης, δεδομένου ότι είναι σωρευτικές οι ανάγκες και τα προβλήματα και των εργαζομένων και των ασθενών κυρίως.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, για να καλυφθούν τα πιο επείγοντα από τα κενά της δημόσιας υγείας και ζήτησε από του εργαζόμενους στη υγεία να δείξουν «ωριμότητα» και να κρατήσουν «όρθια» την υγεία. «Εμάς μας ενδιαφέρει να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο λουκέτου στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο. Οι δυνάμεις που αγωνιούν και αγωνίζονται χρόνια για τη δημόσια περίθαλψη σήμερα πρέπει να έχουν τη ωριμότητα να δώσουν μια μάχη για να κρατηθεί όρθια η υγεία των πολιτών σε μια περίοδο υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού χιλιάδων ανθρώπων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανοιχτά νοσοκομεία, δημόσιο σύστημα υγείας για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι υπάρχουν δρομολογημένες ενέργειες όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού και αυξημένη χρηματοδότηση, αλλά μεγάλο πρόβλημα για τα νοσοκομεία είναι ότι οι γιατροί μεταναστεύουν. Κάτι που όπως τόνισε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει άμεσα.
Σημείωσε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς υπάρχει ένα μεταναστευτικό ρεύμα γιατρών τα τελευταία χρόνια το οποίο έχει αδειάσει τις λίστες ειδικευομένων και έχει δημιουργήσει τεράστια κενά σε όλη τη χώρα και ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με άμεσα μέτρα γιατί πρέπει να πείσει τους νέους γιατρούς ότι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές επαγγελματικό μέλλον στη χώρα μας. Να μείνουν να παλέψουν στα δημόσια νοσοκομεία, με αντίξοες συνθήκες, με προβλήματα εργασιακής πίεσης, με χαμηλούς μισθούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς δεν μπορούμε να τη μεταβάλλουμε με ένα μαγικό ραβδί.
Πιστεύουμε όμως ότι ακόμα και μέσα σε αυτά τα πλαίσια της δημοσιονομικής συμφωνίας μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη».
«ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις υπερ-εφημερίες που έχει οδηγήσει τους ειδικευόμενους σε εξουθένωση όπως έχουν επανειλημμένως καταγγείλει, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης έχει μιλήσει με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς «και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις με αυτό το λιγοστό προσωπικό με τον καλύτερο και ορθολογικότερο τρόπο».
Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, δεν έχει το υπουργείο δεξαμενή με γιατρούς για να καλύψει άμεσα τα κενά. Ήδη φέτος έχουν τοποθετηθεί 437 επικουρικοί γιατροί, έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες ειδικοί γιατροί από παλιές κρίσεις που ‘ξεπάγωσαν’, ενισχύουμε τα νοσοκομεία με προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η προκήρυξή τους. Κάνουμε ότι μπορούμε γιατί πάνω από όλα βάζουμε τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της δημόσιας περίθαλψης».
Ο ίδιος τόνισε ότι σέβεται την κοινωνική διαμαρτυρία, «η κυβέρνηση άλλωστε κρίνεται και από αυτό», υπογράμμισε. «Δεν έχουμε αλλεργία απέναντι στις κινητοποιήσεις των πολιτών, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους αγώνες των πολιτών για να καταφέρουμε σε σύντομο διάστημα να υπάρξει μια αισθητή ανακούφιση», σημείωσε.
Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ και τις κινητοποιήσεις των γιατρών, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Η κατάσταση η οποία αντιμετωπίζουμε τώρα δυστυχώς είναι πολύ χειρότερη από αυτή τους προηγούμενους μήνες και χρόνια. Υπήρχε μια οικονομική στενότητα αλλά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο τους τελευταίους εννιά μήνες δυστυχώς είναι πρωτόγνωρη. Όλη η κοινωνία θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον αγώνα που κάνουν οι γιατροί και το προσωπικό και η διοίκηση προκειμένου να έχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο τόπος».
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ
Οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου.
Όπως τόνισε ο ειδικευόμενος της παθολογικής, Ανέστης Κατσιαγός στο νοσοκομείο υπάρχουν «τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα προκειμένου να μένει ανοιχτό όλες τις μέρες του μήνα να εργαζόμαστε και να εφημερεύουμε υπερβαίνοντας τα όρια ασφαλείας όπως αυτά ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα και την εθνική νομοθεσία. Πάρα πολλές εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης είναι ακάλυπτες από βασικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν περιστατικά και να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Περίπου τις μισές μέρες του μήνα δεν εφημερεύει ειδικός γιατρός στο ΤΕΠ και κρατάμε την εφημερία οι ειδικευόμενοι μόνοι μας με τη συνεπικουρία των ειδικών από τις κλινικές».
Η κατάσταση όλο και επιδεινώνεται, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Όποιος τελειώνει τη θητεία του και φεύγει δεν αναπληρώνεται, δεν υπάρχουν άτομα στις λίστες νέων ειδικευομένων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται και το αποτέλεσμα είναι ότι από τον Νοέμβριο δεν φτάνουμε να καλύψουμε ανάγκες του νοσοκομείου και λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα».
Η ειδικευόμενη της παιδιατρικής Μαρία Κουρούση, τόνισε πως η κινητοποίηση γίνεται για να μπει «φρένο σε μια κατρακύλα».
«Όλο το προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Αυτό είναι επισφαλής εργασία γιατί ο γιατρός που δουλεύει μονίμως με εξουθενωτικούς ρυθμούς κάποια στιγμή θα καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έβαλαν λουκέτο στα φαρμακεία τους διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση χωρίς όρους και το δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, ο κ. Ξανθός είπε: «Έχουμε μια συμφωνία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία, εμείς έχουμε κληθεί ως υπουργείο να εκδώσουμε υπουργική απόφαση που να υλοποιεί αυτές τις ρυθμίσεις και προσπαθούμε σε συνεννόηση με τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των φαρμακοποιών και ξέροντας καλά τις αιτιάσεις και τις ενστάσεις τους να βάλουμε στην κοινή υπουργική απόφαση όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη απελευθέρωση του επαγγέλματος και του ιδιοκτησιακού στάτους που υπάρχει στα φαρμακεία της χώρας και κυρίως να αποτρέψουμε δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Πιστεύουμε ότι με τις ρυθμίσεις που είμαστε στην τελική ευθεία να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς αυτό θα διασφαλιστεί και να είναι σίγουροι οι πολίτες της χώρας ότι η πρόσβασή τους σε ποιοτικό φάρμακο θα είναι ευχερής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ 2.440 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προκηρύχθηκαν 759 θέσεις για τη στελέχωση των νοσοκομείων
Προκηρύχθηκαν χθες Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, οι υπόλοιπες 759 θέσεις τακτικού προσωπικού ΤΕ και ΔΕ για τη στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υγείας. «Είχε προηγηθεί στις 16 Οκτωβρίου η προκήρυξη 226 θέσεων ΠΕ και ΥΕ. Επομένως, ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης για την πρώτη δέσμη προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό μετά από 6 χρόνια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων οι οποίες θα αφορούν σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της χώρας με στόχο την προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης αλλά και την στήριξη των εργαζόμενων που όλα αυτά τα χρόνια υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ».
class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>