class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Μια γιατρός στην Σερβία σκοπεύει να υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τις επιταγές της εργασιακής νομοθεσίας, την οποία κρίνει ως μεροληπτική,…
καθώς ορίζει ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα υποχρεούνται να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες.
Βάσει του νόμου, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο και στοχεύει στην περιστολή των κρατικών δαπανών, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να βγαίνουν στην σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών, ενώ η ηλικία για τη συνταξιοδότηση των ανδρών ορίζεται στα 65 έτη.
Στην Μιριάνα Στάνοϊτσιτς, 64 ετών, ειδική στον τομέα της αποκατάστασης, πρόσφατα ζητήθηκε από τον εργοδότη της, στο νοσοκομείο Γκόρνι Μιλάνοβατς (κεντρική Σερβία) να βγει στην σύνταξη.
class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>«Ο συνομήλικος συνάδελφός μου μπορεί να συνεχίσει την εργασία του και εγώ όχι. Αποφάσισα επομένως να αλλάξω φύλο και να γίνω άνδρας προκειμένου να μπορέσω να συνεχίσω να εργάζομαι τηρώντας τον νόμο» υπογράμμισε η 64χρονη σε μία δήλωση που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση
Λόγω της μεγάλης προβολής αυτής της υπόθεσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση και εάν πράγματι ο νόμος είναι μεροληπτικός. Η ισχύς της νομοθεσίας ανεστάλη εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.
«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η ετυμηγορία και συνεπώς θα συνεχίσω τη διαδικασία» διαβεβαίωσε η Στάνοϊτσιτς, που έχει στο πλευρό της όλες τις συναδέλφισσές της από κάθε γωνιά της χώρας. Ο πλαστικός χειρουργός, Ντούσαν Στανόγεβιτς, ειδικός στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου, υποσχέθηκε να τη χειρουργήσει δωρεάν.
Το Βελιγράδι δεσμεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσεις τις κρατικές δαπάνες, λαμβάνοντας ιδίως μέτρα περιστολής στον δημόσιο τομέα.
Το 10% περίπου των 7,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Σερβίας είναι δημόσιοι υπάλληλοι…