ΒΟΛΟΣ: Ερωτηματικά για τον διορισμό εσωτερικού ελεγκτή στο Νοσοκομείο

<Διαγωνισμός «εξπρές» για το διορισμό εσωτερικού ελεγκτή στο Νοσοκομείο Βόλου και κατοχύρωσή του σε υποψήφια που σε αντίστοιχο διαγωνισμό για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είχε απορριφθεί επειδή δεν διέθετε το σύνολο των προαπαιτούμενων προσόντων βάσει του νέου Νόμου Λοβέρδου (ν. 4025/2011), προκαλεί διπλή... ανάγνωση. Από τη Διοίκηση του Αχιλλοπουλείου, τονίζεται ότι ο διαγωνισμός έγινε με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια και με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου, υπάρχουν όμως και ερωτηματικά που δημιουργούνται για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ο νόμος…
Σύμφωνα με νόμο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προβλέπεται ο διορισμός Εσωτερικών Ελεγκτών στις μονάδες υγείας, με στόχο τον περιορισμό απατών και παραπτωμάτων. Ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών είναι να παρακολουθούν τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων, να αναφέρουν στον διοικητή της μονάδας και στην επιτροπή εσωτερικού ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων. Η επιτροπή ελέγχου θα αποτελείται από τον εσωτερικό ελεγκτή και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.
Ο διορισμός των εσωτερικών ελεγκτών γίνεται ενώ στα νοσοκομεία -όπως και του Βόλου- υπάρχει ήδη εταιρεία λογιστών για την τήρηση των λογιστικών καταστάσεων, τη σύνταξη του προϋπολογισμού, ισολογισμού αλλά και εταιρεία ορκωτών λογιστών τον έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων.
Ένα ακόμη στοιχείο που εγείρει ερωτηματικά για την τήρηση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, είναι ότι ενώ σε χώρες της Ε.Ε. όπου ισχύει ο θεσμός του εσωτερικού ελέγχου, ασκείται από ανεξάρτητες εταιρίες παροχής τέτοιων υπηρεσιών, στα νοσοκομεία της Ελλάδας, προβλέπεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής στην οποία εκτός από τον εσωτερικό ελεγκτή ορίζονται ως μέλη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, που όμως υπόκεινται στον έλεγχο.
… και η εφαρμογή του στο «Αχιλλοπούλειο»
Για τον διορισμό εσωτερικού ελεγκτή στο «Αχιλλοπούλειο», προκηρύχθηκε διαγωνισμός που μάλλον θύμισε… αγώνα ταχύτητας για τους υποψηφίους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Βεβαίως, όπως διευκρίνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Αρ. Ζαχαρόπουλος, ασκήθηκε χρονική πίεση από το Υπουργείο, προκειμένου εγκαίρως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού, για τον οποίο –όπως υποστήριξε- οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ, πρωτοκολλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία δε υποβολής των προσφορών έληγε την 1η Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί. Μόλις 36 ώρες (μιάμιση ημέρα) είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι για να καταθέσουν τις προσφορές τους.
Με το κλείσιμο των προσφορών, τριμελής επιτροπή διαγωνισμού ανέλαβε να αξιολογήσει τις τεχνικές προσφορές, προκρίνοντας μεταξύ πέντε υποψηφίων, μία οικονομολόγο και πρώην υποψήφια βουλευτή στη Λάρισα, για τη θέση του εσωτερικού ελεγκτή.
Το πρακτικό της συνεδρίασης αλλά και τεκμηριωμένη πρόταση για την επιλογή της συγκεκριμένης υποψήφιας, τέθηκε υπόψη του διοικητικού συμβουλίου του «Αχιλλοπουλείου» που σε συνεδρίασή του, στις 5 Μαρτίου, επικύρωσε την πρόταση.
Διπλή ανάγνωση
Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, φαίνεται να γεννά ερωτηματικά, καθώς η υποψήφια που προκρίθηκε είχε απορριφθεί σε αντίστοιχο διαγωνισμό στο Γ.Ν. Λάρισας, που έκρινε –όπως καταγράφεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της Πέμπτης 1η Μαρτίου- «ότι δεν διαθέτει έγγραφο ή σχόλιο γνώσης διαχείρισης συστημάτων ποιότητας κάτι που ρητά θεωρείται προαπαιτούμενο στοιχείο κάθε προσφοράς» και ότι «διαθέτει εμπειρία και προϋπηρεσία σε χώρους παροχής υγειονομικής υπηρεσιών αλλά όχι στον απόλυτα απαιτούμενο βαθμό».
Επιπλέον, δεν υπάρχει το όνομά της στο από 14-4-2011 επικαιροποιημένο μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ είναι προαπαιτούμενο και υποχρεωτικό από τον νόμο.
Για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου πάντως, η διαδικασία αποτελεί απόδειξη της νομιμότητας και διαφάνειας με την οποία λειτουργεί.
Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο υποδιοικητής του «Αχιλλοπούλειου», Γιάννης Ντόκος, δήλωσε «θερμός θιασώτης της νομιμότητας» και τόνισε ότι γνώμονας επιλογής του εσωτερικού ελεγκτή αποτέλεσε αφενός η εμπειρία, αφετέρου η συμφέρουσα οικονομική προσφορά που διαμορφώθηκε στις 12.500 ευρώ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τεκμηριωμένη πρόταση της τριμελούς επιτροπής του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη επιλογή εσωτερικού ελεγκτή, που τέθηκε στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας με νόημα ότι «τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου».
Πρόσθεσε τέλος, ότι στη διακήρυξη του διαγωνισμού του «Αχιλλοπουλείου» δεν υπήρχε το κριτήριο της «ποιότητας», όπως στο αντίστοιχο του Γ.Ν.Ν. Λάρισας.
«Τελούμε με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια και οι αποφάσεις είναι όλες αναρτημένες στο Διαύγεια και υπόκεινται στον έλεγχο της κοινωνίας και κάθε ενδιαφερόμενου», σχολίασε ο κ. Ντόκος.