Σε… άγρυπνο κώμα πέφτουν από τις 13 Φεβρουαρίου, τα ταμεία του Νοσοκομείου Βόλου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του «Αχιλλοπουλείου» ενώνουν τις φωνές τους με συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα και προχωρούν σε αποκλεισμό διαρκείας των ταμείων, προκειμένου οι πολίτες να μην καταβάλλουν ούτε το εισιτήριο των πέντε ευρώ, ούτε επιπλέον χρήματα για το κόστος των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται. Θα είναι μόνο το πρώτο βήμα του αγώνα των γιατρών, που στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των διοικήσεων, των Υ.ΠΕ. και του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την κατάργηση του πεντάευρου αλλά και την ομαλή ροή των εφημεριών που περικόπτονται, θέτοντας σε κίνδυνος ανθρώπινες ζωές.
Στον Βόλο βρέθηκε χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάλεσε σε συσπείρωση τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Βόλου, γύρω από την πανελλήνια κινητοποίηση διαρκείας που θα ξεκινήσει στις 13 Φεβρουαρίου. Ο κ. Βαρνάβας, μίλησε για κινητοποιήσεις με διττό στόχο: αφενός να κρατηθούν ανοιχτά τα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου να καταργηθεί το πεντάευρο και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των εφημεριών.
Όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, η εφημέρευση του Αχιλλοπουλείου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας για το 2012 προβλέπεται άκρως προβληματική. Τα διαθέσιμα κονδύλια είναι λιγότερα σε σχέση με τα περσινά, γεγονός, που όπως επισήμανε, θα έχει αντίκτυπο στις εφημερίες.
«Οι εφημερίες δεν αποτελούν εισόδημα για τους γιατρούς, αποτελούν το σκληρό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η εφημερία σώζει κυριολεκτικά ζωές. Όταν λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση και οι διορισμένοι διοικητές και περικόπτουν τις εφημερίες σημαίνει ότι περικόπτουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Βαρνάβας, επικαλούμενος προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και μονάδες εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, έχει υπολογιστεί ότι 900 νεογνά και διπλάσιοι ενήλικες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας ελλείψεων κρεβατιών στις ΜΕΘ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Μάλιστα η αποδυνάμωση του ιατρικού προσωπικού προβλέπεται εντονότερη μέσα στο 2012, λόγω αποχωρήσεων γιατρών. Έκανε επίσης λόγο και για ελλείψεις υλικών, «που προκύπτουν από την έλλειψη κονδυλίων».
«Έτσι όπως πάει η κατάσταση στο τέλος στο Νοσοκομεία θα μείνουν μόνο οι διοικητές. Δεν θα υπάρχει ούτε ιατρικό, ούτε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, παρά μόνο μια διορισμένη διοίκηση για να κάνει τα χατίρια του Υπουργού και πάλι δεν θα έχει πού να τα κάνει. Δεν είναι υπερβολική η πρόβλεψη. Βλέπουμε ολόκληρα τμήματα να διαλύονται, πολίτες να μην έχουν περίθαλψη», τόνισε ο κ. Βαρνάβας, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός των ταμείων στα νοσοκομεία θα είναι μόνο το πρώτο βήμα του αγώνα. Θα ακολουθήσουν καταλήψεις των διοικήσεων των Νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών και του ίδιου του Υπουργείου Υγείας.
«Οι γιατροί δεν είναι υπεράνθρωποι. Η υγεία χρειάζεται σοβαρή χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Βόλου, Παν. Μοσχοτζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στους επόμενους μήνες το Αχιλλοπούλειο, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και δη στην οφθαλμολογική και ορθοπαιδική κλινική αλλά και λόγω ελλείψεων υλικών για ψυχρά και χρόνια περιστατικά.
Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης του ιατρικού συλλόγου και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, κ. Δικαιάκος, καταφέρθηκε κατά των διοικήσεων των Νοσοκομείων. «Παρουσιάζεται η εικόνα μιας διοίκησης που επιχειρεί να βάλει μια τάξη, να σταματήσει τη διαπλοκή… Στην ουσία όμως οι διοικήσεις ανταγωνίζονται για το καλύτερο σκορ!», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ