Κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες κλίνες – Στον «αέρα» χειρουργεία και 140 εξειδικευµένοι νοσηλευτές
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προβλήµατα, κυρίως ελλείψεως προσωπικού, στον πιο ευαίσθητο τοµέα τους αντιµετωπίζουν πλέον όλα τα νοσοκοµεία. Σε αρκετά µάλιστα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού αναγκάζονται να «κλείσουν» κλίνες µετά την αποχώρηση περίπου 140 νοσηλευτών των οποίων οι συµβάσεις έληξαν. Αυτές είχαν υπογραφεί προ διετίας µέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) µε αφορµή την έξαρση της γρίπης (Η1Ν1).
Σήµερα οι 140 εκπαιδευµένοι νοσηλευτές αρνούνται να επιστρέψουν στο πόστο τους, αφού εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ τους διεµήνυσαν ότι για τουλάχιστον έναν µήνα θα αµείβονται µε… µπλοκάκι. Οι συµβάσεις ανανεώθηκαν µόνο σε περίπου 60 νοσηλευτές από τους 200 που ήταν αρχικά, η θέση των οποίων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Είναι υποτιµητικό να µας ζητούν να επιστρέψουµε χωρίς να µας ανανεώσουν τη σύµβαση και να πληρωνόµαστε µε µπλοκάκι. Τα χρήµατα που παίρνουµε είναι ούτως ή άλλως ελάχιστα για τη δουλειά που κάνουµε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Τα “καθαρά” χρήµατα που παίρνω µετά τις µειώσεις που µου έκαναν το τελευταίο διάστηµα είναι 1.000-1.100 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένων των υπερωριών και των νυχτερινών» λέει προς «Το Βήµα» νοσηλεύτρια εντατικής µονάδας µεγάλου νοσοκοµείου της Αττικής.
Οπως επισηµαίνει, οι 140 νοσηλευτές των οποίων οι συµβάσεις δεν ανανεώθηκαν είναι αµετακίνητοι στην αρχική τους απόφαση να µην επιστρέψουν στα νοσοκοµεία, παρ’ ότι ορισµένοι δέχθηκαν απειλές από διοικητές νοσοκοµείων. «Μου έλεγαν συνάδελφοι ότι διοικητής νοσοκοµείου τούς είπε: “Αν θέλετε να φύγετε, φύγετε. Αν δεν γουστάρετε να εργαστείτε έτσι, θα πάρουµε άλλους” και αυτοί του απάντησαν: “Να πάρετε άλλους”. Ποιος µας εγγυάται ότι, αν δεχθούµε να δουλέψουµε µε µπλοκάκι, θα παίρνουµε τα ίδια χρήµατα και όχι 500-600 ευρώ ή ότι µετά από έναν µήνα θα µας ανανεώσουν τις συµβάσεις; Ακόµη και οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ανάγκη να εργαστούν δεν συµφωνούν να επιστρέψουν στην εργασία κάτω από αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους». Αλλωστε, όπως λέει, «η ΜΕΘ είναι εξειδικευµένοκαι δύσκολο τµήµα. Ασχολείται µε ανθρώπους των οποίων η ζωή κρέµεται στην κυριολεξία από µια κλωστή».
Σε περισσότερα από 15 νοσοκοµεία όλης της χώρας είναι ορατός ο κίνδυνος να µπει λουκέτο σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Ηδη έχουν κλείσει έξι κρεβάτια στο Νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός» και από τέσσερα στα νοσοκοµεία «Αττικόν», «Σωτηρία» και «Σισµανόγλειο». Στα άλλα νοσοκοµεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν αποµείνει τα κρατούν «µε νύχια και µε δόντια».
Ανησυχούν για τα χειρότερα
«Αυτό που µε ενδιαφέρει είναι ένα σχήµα το οποίο θα “δουλέψει” τώρα. Ο σκοπός είναι να µην κλείσουν κλίνες. Την ίδια στιγµή δεν µπορούµε να λειτουργήσουµε κρεβάτια χωρίς νοσηλευτές. Είναι θέµα ασφαλείας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, διευθυντής της Β ′ Πανεπιστηµιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκοµείου «Αττικόν», καθηγητής κ. Απ. Αρµαγανίδης .
Ως τις αρχές ∆εκεµβρίου λειτουργούσαν στο «Αττικόν» οι 25 από τις 27 κλίνες που διαθέτει το νοσοκοµείο. Πριν από περίπου έναν µήνα, οπότε έληξαν οι συµβάσεις δέκα νοσηλευτών, έκλεισαν τέσσερα κρεβάτια. Επαναλειτούργησαν για πολύ λίγες ηµέρες όταν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ δεσµεύθηκαν ότι θα ανανεωθούν οι συµβάσεις. Στη συνέχεια όµως ενηµέρωσαν τους νοσηλευτές ότι τον πρώτο µήνα θα αµείβονταν µε µπλοκάκι. Ηταν η αρχή του… δεύτερου τέλους. Οι νοσηλευτές αποχώρησαν και τα κρεβάτια ξανάκλεισαν. «Το µπλοκάκι δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά για ένα νοσοκοµείο το χειρότερο είναι το τίποτα. Ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει να ανανεωθούν οι συµβάσεις τους, είναι απαραίτητοι στο σύστηµα και έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία δύο χρόνια» προσθέτει ο κ. Αρµαγανίδης.
Σύµφωνα µε τον καθηγητή, αν δεν βρεθεί σύντοµα λύση, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν άµεσα 45 κλίνες εντατικής θεραπείας και άλλες τόσες µέσα στο 2012.
Αναβάλλονται χειρουργεία
Τις τελευταίες ηµέρες έχουν αναβληθεί στο «Αττικόν» δύο τακτικά χειρουργεία, καθώς η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που θα φιλοξενήσει τους ασθενείς είναι µονίµως υπερπλήρης. «∆εν µπορούµε να αφήσουµε εκτός Εντατικής άνθρωπο που πεθαίνει για να χειρουργήσουµε ασθενή του οποίου δεν κινδυνεύει η ζωή. Ωστόσο κάποια στιγµή πρέπει κι αυτός ο άνθρωπος να χειρουργηθεί» τονίζει ο κ. Αρµαγανίδης.
Επίσης έξι ασθενείς οι οποίοι χρήζουν εντατικής νοσηλείας παραµένουν µε αναπνευστήρες στους θαλάµους τους καθώς δεν µπορούν να απορροφηθούν στη ΜΕΘ του νοσοκοµείου.
«Εχουµε ζητήσει να µεταφερθούν σε άλλο νοσοκοµείο, αλλά αυτό είναι δύσκολο. ‘Η δεν βρίσκεται κλί νη Εντατικής ή ο ασθενής έχει κάνει σοβαρό χειρουργείο και πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό του» αναφέρει, προσθέτοντας ότι από το ΕΚΑΒ τηλεφωνούν τρεις φορές τη µέρα µήπως έχουν αδειάσει κλίνες ΜΕΘ.
Από τη ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας έφυγαν εννέα νοσηλευτές.
Σήµερα λειτουργούν δώδεκα κλίνες µε 28 νοσηλευτές, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 48 άτοµα. «Κινδυνεύει να κλείσει η µικρή αίθουσα της ΜΕΘ µε τα τρία κρεβάτια. Είπαµε να προσπαθήσουµε να τα κρατήσουµε για έναν-ενάµιση µήνα µήπως βρεθεί λύση και επιστρέψουν οι νοσηλευτές» αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας κ. Αλ. Αναστασάκης.
Θετική εξέλιξη στο Ρίο
Μόνο στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου, η οποία ως την περασµένη εβδοµάδα «καρκινοβατούσε», υπήρξε θετική εξέλιξη. Σύµφωνα µε τον εντατικολόγο Παίδων, υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου κ. Α. Γ. Ηλιάδη, το µεσηµέρι της περασµένης Πέµπτης η Μονάδα απέκτησε έναν ακόµη γιατρό από το Νοσοκοµείο της Λευκάδας.
Σηµειώνεται ότι στην εν λόγω ΜΕΘ, δυναµικότητας έξι κλινών, εργάζονταν µόνο τρεις γιατροί και επτά νοσηλευτές. Ηταν η πιο υποστελεχωµένη ΜΕΘ της χώρας. Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν µέρα παρά µέρα εφηµερία για να κρατούν ανοιχτά τα κρεβάτια. «∆εν πρέπει να κλείσει ούτε ένα κρεβάτι» σηµειώνει «διότι είµαστε κόµβος. Αν κάποιο παιδί από την ευρύτερη περιοχή χρειαστεί νοσηλεία στην Εντατική, δεν έχει πού να πάει».
ΚΕΕΛΠΝΟ
«Προσωρινή µόνο η αλλαγή της σύµβασης»
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ υποβοήθησε ως µηχανισµός υποστήριξης εκτάκτου ανάγκης το ΕΣΥ και ειδικότερα κάποιες ΜΕΘ µέσω εγκεκριµένων συµβάσεων εργασίας διετούς διάρκειας όταν κρίθηκε αναγκαίο» σηµειώνει ο γενικός διευθυντής του Κέντρου κ. Θεόδωρος Παπαδηµητρίου, αναφερόµενος στην εποχή του συναγερµού για τον έλεγχο της εξάπλωσης του H1N1.
Σήµερα, όπως εξηγεί, «το ΙΚΑ έχει πλήρη σχεδιασµό µόνιµης κάλυψης των εν λόγω θέσεων. Σε συνάντηση που είχα µε εκπροσώπους των νοσηλευτών εξήγησα ότι ως την άµεση ολοκλήρωση των απαιτουµένων διαδικασιών για τη µόνιµη κάλυψη βάσει του σχεδιασµού του ΙΚΑ το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειµένου να διατηρήσει τις εν λόγω θέσεις, για τις οποίες παρήλθε η διετία, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο κανονιστικό του πλαίσιο, δύναται να κάνει προσωρινή αλλαγή της σχέσεως από σύµβαση εργασίας σε σύµβαση έργου ως και για 11 µήνες». Προσθέτει µάλιστα ότι «για να µην υπάρξουν παρερµηνείες, αναφερόµαστε σε νόµιµες και προβλεπόµενες σχέσεις έργου µε ίδιας οροφής αποδοχές και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (θα καλύπτονται όλα από το ΚΕΕΛΠΝΟ µαζί µε τα νυχτερινά και τις άδειες και τίποτε δεν θα βαρύνει αλλοτρόπως τους εργαζοµένους)».