Για σκληρή πολιτική απέναντι στα χρονίως πάσχοντα παιδιά κατηγορεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, παρουσία πολλών γονέων με παιδί που πάσχει από καρδιοπάθεια και διαμαρτύρονταν για την αναστολή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας αλλά και της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μίλησε χαρακτηριστικά για πολιτική… Ηρώδη.
Ανασφάλεια και ταλαιπωρία
Οι γονείς διαμαρτύρονται επειδή με το κλείσιμο των μονάδων αυτών και με την αναστολή όλων των καθετηριασμών καρδιάς στο νοσοκομείο, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά – ΕΚΑΣΚΑΠ), το μοναδικό δημόσιο σε ολόκληρη τη χώρα, έχει γίνει πλέον παρελθόν, γεγονός που πρώτα απ’ όλα τούς προξενεί τεράστια ανασφάλεια για την υγεία των παιδιών τους και βεβαίως τούς οδηγεί σε ταλαιπωρία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που δε μπορούν να αντέξουν.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα περίπου 50 παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο και με την αναστολή της λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ μένει πίσω η αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Είναι και το γεγονός ότι αναγκάζονται να στερηθούν τις υπηρεσίες ανθρώπων που έχουν αναλάβει τις τύχες των παιδιών τους και στους οποίους, όπως φαίνεται εξακολουθούν να έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη θεωρώντας το αιτιολογικό της απόφασης του κλεισίματος του Κέντρου αυτού εντελώς παράλογο.
Αμφισβητούν τα κίνητρα της απόφασης
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση αναστολής της λειτουργίας ελήφθη από το υπουργείο Υγείας επειδή, όπως είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος, οι γιατροί είχαν συνεχείς διαμάχες οι οποίες μεταφέρονταν και μέσα στο χειρουργείο με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, χωρίς να έχουν χειρουργηθεί.
Η άποψη ωστόσο, τόσο των εργαζομένων στο νοσοκομείο γιατρών όσο και των γονέων είναι ότι πρόκειται για ένα "προμελετημένο σχέδιο" που είχε ως στόχο το κλείσιμο του Κέντρου, το οποίο ήδη είχε υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ σημείωσαν ότι είναι τελείως ακατανόητο να ισχυρίζεται το υπουργείο, η 1η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, πως αιτία του «κλεισίματος» του ΕΚΑΣΚΑΠ, της Μονάδας αλλά και της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ήταν οι έριδες κι οι «παραξενιές» των γιατρών, υποστηρίζοντας ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της απόφασης αυτής.
Σ’ αυτό, όπως σημειώνουν συνηγορεί και το γεγονός ότι οι γονείς, τόσο στην επιστολή τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη όσο και και σε εκείνη προς τον ίδιο τον Υπουργό δεν καταφέρονται εναντίον των γιατρών ή άλλων στελεχών αλλά βάλλουν εναντίον της Διοικήσεως και του Υπουργείου. Μάλιστα, σημειώνεται ότι στους υπογράφοντες γονείς συμπεριλαμβάνονται κι οι γονείς παιδιών, που είχαν καταλήξει από τη νόσο και τις επιπλοές της.
Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το γεγονός, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αλλά και οι παρευρισκόμενοι γονείς, ότι δεν έχει υπάρξει παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στην υπόθεση. Το ΣΕΥΥΠ, όπως είπαν είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το αρμόδιο όργανο για τη διερεύνηση τέτοιων συμβάντων στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα έπρεπε, αμέσως μόλις έλαβε την καταγγελία να απευθυνθεί σ’ αυτό με εντολή για τη διενέργεια ελέγχου, πειθαρχικού επί του προκειμένου, και την έκδοση σχετικού πορίσματος σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Στα παράλογα της υπόθεσης, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΟΕΝΓΕ η εκπρόσωπος των γονέων κ. Χρυσάνθη Κοκολάκη συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την υπόθεση.
Αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στη συνέντευξη Τύπου γονείς σε δηλώσεις τους στον «Ι.Τ» φάνηκαν αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση στα άκρα, υποστηρίζοντας ότι, πίσω από τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, κρύβονται άλλες σκοπιμότητες. Ήδη έχει γίνει αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για τη διάλυση του ΕΚΑΣΚΑΠ ενώ, σύμφωνα με την κ. Κοκολάκη θα υπάρξει και άμεση ομαδική προσφυγή τους στον Εισαγγελέα στην οποία θα υποστηρίζουν ότι η λίγο νωρίτερα από την αναστολή λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου ληφθείσα απόφαση για την ενσωμάτωση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας στη γενική Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έθεσε σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων τα παιδιά τους, ένα μάλιστα από τα οποία έχασε τη ζωή του.
Το θέμα, όπως φαίνεται θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια…
Πρόβλημα και στην Πάτρα
Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής του υπουργείου υγείας στα παιδιά ως πολιτικής «Ηρώδη» από τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ δεν είχε ως μοναδική αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας η οποία αποτελεί τη μοναδική ΜΕΘ για παιδιά για όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά.
Σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή του υπευθύνου της Μονάδας, Εντατικολόγου Παίδων κ. Ανδρέα Ηλιάδη προς τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, εδώ εδώ και ένα χρόνο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων σε προσωπικό με αποτέλεσμα οι 3 γιατροί και οι 8 νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει για τη Μονάδα δυναμικότητας 6 κλινών να μην επαρκούν για να καλυφθούν και οι 30 εφημερίες και η κατάσταση να έχει γίνει «επικίνδυνη και εξαντλητική». Ο κ. Ηλιάδης προειδοποιεί ότι «εάν δεν έρθει έστω και ένας ιατρός είναι μάλλον αδύνατον να μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της η μονάδα Παίδων».
Παρόμοια θέματα υπάρχουν και με το Κέντρο Κυστικής Ίνωσης του νοσοκομείου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, όπου τελευταία στιγμή ανεστάλη το κλείσιμό της, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο, ότι αποφεύχθηκε οριστικά.
Ακόμη, όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ:
Προσπάθησαν να διώξουν από τα νοσοκομεία παίδων τους πολυμεταγγιζόμενους, πάσχοντες από αιμολυτικές αναιμίες ή αιμορραγικές παθήσεις και να κλείσουν τις αντίστοιχες κλινικές, συναντώντας και εδώ την αντίδραση των συλλόγων τους.
Δεν ανανέωσαν τον τενολογικό εξοπλισμό διαφόρων τμημάτων π.χ. του μαγνητικού τομογράφου ηλικίας 13 ετών, του καρδιοαγγειογράφου ηλικίας 17 ετών, κλπ. Δεν προχώρησαν για τόσα χρόνια τα αναμενόμενα μηχανήματα του ΡΕΤ – CT και της τομογραφικής γ – camera, ούτε μέσω του ΕΣΠΑ, κλπ. μηχανημάτων δηλαδή που προορίζονται να εξυπηρετήσουν όλα τα παιδιά της Ελλάδας.
Στα πλάισια μιας δήθεν συλλειτουργίας των νοσοκομείων ταλαιπώρησαν επί χρόνια τα παθολογοανατομικά τμήματα – τα πιο υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων – με υπό μετακόμιση στελέχη.
Το ίδιο και με το νεφρολογικό τμήμα – που ήταν και δωρεά – του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και τη μονάδα εγκαυμάτων στο Αγλαϊα Κυριακού.
Υποβίβασαν την μέχρι πρότινος διευθύντρια του Παιδοδερματολογικού τμήματος σε επιμελήτρια Β, επειδή… ήταν η προκήρυξη λάθος.
Και τελευταία σταμάτησαν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, δωρεά του αείμνηστου Δοξιάδη, λόγω… κρίσης.