Οι 21.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα Ταμεία θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα δημόσια νοσοκομεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
«Διαβατήριο» για την είσοδό τους στο ΕΣΥ δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο-ομπρέλα. Εν τω μεταξύ, το ίδιο νομοσχέδιο ανάβει οριστικά το «πράσινο φως» στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της χώρας να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.
Παράλληλα, συγχωνεύονται σε όλη την επικράτεια 94 δημόσιοι φορείς πρόνοιας, με τον τελικό αριθμό να μειώνεται σε 39. Ως απώτερος στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Επιπλέον, προβλέπεται εσωτερικός ελεγκτής στα νοσοκομεία όλης της χώρας, που θα βάλει στο μικροσκόπιο τις δαπάνες των υγειονομικών μονάδων όπως είναι για παράδειγμα οι προμήθειες και οι διαδικασίες κοστολόγησης και τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στις σπατάλες.
Πιο συγκεκριμένα και όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι 21.000 ιδιώτες γιατροί που προβλέπεται να συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν και ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, έως μία μέρα την εβδομάδα.
Προϋπόθεση, είναι η σχετική έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου αλλά και του ιατρικού συλλόγου στον οποίο ανήκει ο γιατρός.
Οπως ανέφεραν χτες πηγές του υπουργείου Υγείας, η πρόταση αυτή έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υγείας και Εργασίας που έχουν αναλάβει τον συντονισμό του ΕΟΠΥΥ, σε ό,τι αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών σε Κέντρα Υγείας όλης της χώρας έτσι ώστε να καλύπτονται τα υπάρχοντα κενά σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.
Η είσοδος όμως των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ είναι πιο περίπλοκη δεδομένου και του ειδικού καθεστώτος πληρωμής των δημοσίων γιατρών κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν ειδικά συνταγολόγια στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία όλης της χώρας, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί το ίδιο και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε οι δημόσιοι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους Ταμείων – όπως είναι π.χ. οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται στους ουρές για να πάρουν το φάρμακό τους.
Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, το μέτρο αυτό θα συμβάλει στο να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ασφαλισμένων δύο ταχυτήτων. Αλλωστε χτες το πρωί, κατά την επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ πρόταση συνεργασίας του ενιαίου ταμείου (ΕΟΠΥΥ) με τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος.
Στην περίπτωση αυτή, θα ανοίξουν οι πόρτες του Ωνασείου, του «Ερρίκος Ντυνάν» και του «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης αλλά και της κλινικής τους Ολυμπιακού Χωριού στους ασφαλισμένους όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν εξειδικευμένες παροχές υγείας.
ΥΠΕΡ
Υπέρ και κατά του νομοσχεδίου
ΥΠΕΡ
Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ «Ευελιξία στο σύστημα»
«Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, όπως όλοι οι πανεπιστημιακοί, υπόκεινται σε συγκεκριμένες διατάξεις, άρα ό,τι επιτρέπεται για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς θα πρέπει να προβλέπεται και για τους γιατρούς.
Κάθε διάταξη που αντιστρατεύεται το Σύνταγμα δεν είναι σωστή. Η προσπάθεια αυτή του υπουργείου, που δίνει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν προκύψουν επιμέρους προβλήματα ασφαλώς θα επιλυθούν.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, θα προσφέρει ευελιξία στο σύστημα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι κενές θέσεις δεν θα καλύπτονται, αλλά δίνει τη δυνατότητα όταν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται άμεσα λύση, δεδομένου μάλιστα ότι πολλές φορές δεν συμπληρώνονται οι θέσεις γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Οταν έρθει ο νόμος στη Βουλή θα εκφράσουμε και συγκεκριμένη άποψη, ανάλογα με την τελική του διατύπωση».
ΚΑΤΑ
Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ«Εισβολή στο Δημόσιο»
«Ο κ. Λοβέρδος φιλοδοξεί να πετύχει δύο στόχους με μία σφαίρα: ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να ισοπεδώσει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, με το σημερινό σχέδιο νόμου επιχειρεί να διαλύσει και το εναπομείναν ΕΣΥ, δίνοντας δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία. Αγνοούμε με ποιους συζήτησε ο υπουργός Υγείας αυτές τις ρυθμίσεις και πολλές ακόμη που περιέχονται στο σχέδιο νόμου. Πάντως η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών τις πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, γεγονός ενδεικτικό του σεβασμού που τρέφει ο υπουργός για όσους θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις νομοθετικές του ακροβασίες. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εισβολή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στην επικείμενη εισβολή των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ακυρώσουμε αυτές τις καταστροφικές επιλογές στην πράξη».
Αντίθετες φωνές στο Υπουργικό
Ενταση προκλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών του ΕΣΥ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που έχει θητεύσει στο υπουργείο Υγείας, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εγκαταστήσαμε ολοήμερη λειτουργία στο ΕΣΥ και τώρα θα νομιμοποιήσουμε να στέλνουν τους ασθενείς στα ιατρεία τους, την ώρα που δεν αποδίδουν και τίποτα στην Εφορία; Είμαι αντίθετη και θέλω να καταγραφεί» πρόσθεσε. Με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών συμφώνησαν οι Φώφη Γεννηματά, Χρ. Παπουτσής και Μ. Παπαϊωάννου, ενώ ο Ηλ. Μόσιαλος πρότεινε να επιβληθεί υψηλή φορολογία σε όσους κάνουν απογευματινά ιατρεία. Από την πλευρά του
ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.