Σαφείς ενδείξεις ότι αυξάνεται το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ καταγράφονται από το Φεβρουάριο, όταν εν μέσω της απεργίας του ιατρικού προσωπικού του ασφαλιστικού οργανισμού τέθηκε εσπευσμένα σε εφαρμογή το μέτρο της συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ εκκρεμούν αιτήσεις για πληρωμές που έχουν καταθέσει ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και εξετάζουν με ραντεβού ασφαλισμένους του οργανισμού. Πρόκειται για μεγάλα χρηματικά ποσά, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Υπάρχει γιατρός που ζητά 7.000 ευρώ για τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ενώ για το Μάρτιο ελεύθερος επαγγελματίας κατέθεσε αίτηση, για να εισπράξει 11.920 ευρώ (δήλωσε 596 επισκέψεις ασθενών επί 20 ευρώ αμοιβή για τον καθένα). Πρόκειται για δύο παραδείγματα που αποτυπώνουν τη γενική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου, οπότε η διοίκηση του ΙΚΑ έθεσε πλαφόν στον αριθμό επισκέψεων (80 ανά μήνα), καθώς διαπίστωσε τη σχεδόν ανεξέλεγκτη τάση διόγκωσης των δαπανών. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, ένας γιατρός του ΙΚΑ με μέσο μισθό 1.200 ευρώ είναι υποχρεωμένος να εξετάζει το λιγότερο 500 ασθενείς το μήνα.
Μαγνητικές για κάθε νόσο
Ανάλογες αυξητικές τάσεις εντοπίζονται και στον τομέα των μικροβιολογικών εξετάσεων σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού. Στο επίκεντρο όμως της αύξησης της ζήτησης εξετάσεων βρίσκονται οι -ακριβές- μαγνητικές τομογραφίες. Σε κεντρικό ιατρείο του ΙΚΑ τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 55% των μαγνητικών τομογραφιών του Μαρτίου σε σύγκριση με τον αριθμό των αντίστοιχων εξετάσεων του Ιανουαρίου. Στο ίδιο ιατρείο τον Απρίλιο που έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις με το πλαφόν ανακόπηκε το κύμα της ζήτησης μαγνητικών τομογραφιών και το ποσοστό αύξησης κυμάνθηκε γύρω στο 45%.
Η συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με το ΙΚΑ παρουσιάστηκε ως η «πρόβα» για την προωθούμενη συνένωση των τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) με το νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα είναι ο φορέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και έχει εξαγγελθεί ότι θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τέθηκαν εκτός χρονοδιαγράμματος τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την πιλοτική λειτουργία του από τον περασμένο Μάρτιο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.