Η πτώση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων, φαίνεται πως είναι η κύρια αιτία που στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιχειρείται εκ μέρους του υπουργείου Υγείας μια καινοτόμος προσπάθεια να θεωρούνται όλοι οι Έλληνες υποψήφιοι δότες. Πιο συγκεκριμένα και όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος σε συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός αν έχουμε εκφράσει εν ζωή την αντίθεσή μας. Μάλιστα συνεχίζει ο νομοθέτης ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο («εικαζόμενη συναίνεση»).
Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον.
Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον ΕΟΜ σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου.
Ωστόσο προκαλεί απορία ποιος είναι ο λόγος που δόθηκε στη δημοσιότητα, αυτή τη χρονική στιγμή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφού σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις για το κατά πόσο είναι σωστό ή όχι να θεωρούνται όλοι οι Έλληνες υποψήφιοι δότες -κάτι που σίγουρα αποτελεί καινοτόμο προσπάθεια και θα την πιστωθεί ο κ. Λοβέρδος- αφού μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο -παρότι είχε συζητηθεί κατά κόρον- ποτέ δεν τόλμησε υπουργός Υγείας. Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση θα άρει το αρνητικό φως της δημοσιότητας που υπάρχει για τον υπουργό Υγείας και θα του δώσει ενδεχομένως θετικές «ανάσες» δημοσιότητας.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε ότι αφορά την αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας, σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά. Όπως σημειώνεται στην περίπτωση αυτή απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση.
Ειδικότερα στην περίπτωση που σύζυγος ή συγγενής με βαθμό συγγένειας ως άνω, ασθενούς που χρήζει μεταμόσχευσης, επιθυμούν να κάνουν δωρεά του αναγκαίου οργάνου, αλλά δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα, πραγματοποιείται η αφαίρεση του οργάνου και ταυτόχρονα ο ασθενής προτάσσεται στην κατάταξη στο Εθνικό Μητρώο. Τέλος στο ίδιο νομοσχέδιο φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε διορισμούς έστω και σε περιορισμένο αριθμό αφού συνιστώνται 8 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού καθώς και 15 θέσεις συντονιστών μεταμοσχεύσεων, γραμματειακής, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.