Οι φαρμακοποιοί απεργούν και αναμένουν πρωτοβουλία Λοβέρδου

Σε αναμονή τυχόν πρωτοβουλίας του Αν. Λοβέρδου, για την οποία ο ίδιος έχει δεσμευθεί δημοσίως, για ουσιαστικές τροποποιήσεις των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου – “σκούπα” του υπουργείου Υγείας οι οποίες αφορούν τον κλάδο τους βρίσκονται οι φαρμακοποιοί και συνεχίζουν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους. Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, εάν ο Αν. Λοβέρδος δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές των ρυθμίσεων.

Ενώ η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου “σκούπα” του υπουργείου Υγείας ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τα φαρμακεία όλης της χώρας θα παραμείνουν και πάλι κλειστά από αύριο μέχρι την Παρασκευή, ενώ εκείνα τα οποία ανήκουν στη δύναμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) θα παραμείνουν και πάλι κλειστά όλη την εβδομάδα. Μάλιστα, τα εφημερεύοντα φαρμακεία της δύναμης του ΦΣΠ εφαρμόζουν από χθες αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία διατηρούν σημαντικά χρέη προς τους φαρμακοποιούς – μέλη του Συλλόγου. Πρόκειται για τον ΟΠΑΔ, το ΤΣΑΥ, το ΤΑΣ, καθώς και τα ταμεία του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ.

Σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΤΣΑΥ, του ΤΑΣ, καθώς και των ταμείων των δικηγόρων και του ΗΣΑΠ, θα προχωρήσουν από την 1η Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί – μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θοδ. Αμπατζόγλου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “Ζητάμε ριζική αναμόρφωση ενός απαράδεκτου νομοσχεδίου και θα συνεχίσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και με άλλες μορφές αγώνα, που θα αποφασιστούν στις επόμενες συνεδριάσεις”.


Και από τα φαρμακεία 4 νοσοκομείων

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά “Τζάνειο”, Γενικό Κρατικό Νικαίας, “Μεταξά”, καθώς και του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”, τίθενται από σήμερα στη διάθεση των “ανήμπορων και των χρονίων ασθενών” που είναι ασφαλισμένοι των πέντε ταμείων εις βάρος των οποίων ο ΦΣΠ εφαρμόζει την αναστολή της πίστωσης.

Με σχετική απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, τα φαρμακεία των 4 νοσοκομείων θα χορηγούν καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. τα 89 πολύ ακριβά φάρμακα, καθώς και 300 φαρμακευτικά σκευάσματα από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Αν. Λοβέρδος έχει ζητήσει από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό να διατάξει την εφημέρευση του 20% του συνόλου των φαρμακείων της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ), δηλαδή περίπου 110 φαρμακείων της περιοχής, αν και ο νόμος δεν προβλέπει τέτοια δυνατότητα για τον περιφερειάρχη. Η ίδια ενημέρωση αναφέρει  ότι υπεγράφη χθες από τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη υπουργική απόφαση με την οποία χορηγούνται εκτάκτως 100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΠΑΔ, προκειμένου ο Οργανισμός να αποπληρώσει τα χρέη τους προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για τον μήνα Ιανουάριο.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο νέος τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων: “Εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να μεταβάλλει τα νοσοκομειακά φαρμακεία σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, καλό θα είναι να θυμηθεί ότι εκθέτει σε κατάρρευση το νοσοκομειακό φαρμακευτικό δίκτυο. Και το αποτέλεσμα δεν θα είναι απλώς η δική της ήττα, αλλά και η απώλεια άλλης μιας ακόμη ευκαιρίας να εξορθολογισθεί το κύκλωμα φάρμακο – φαρμακείο – Έλληνας άρρωστος”.