Στο στόχαστρο της Eισαγγελίας έξι ορθοπεδικοί

Υπόθεση υπερτιμολογήσεων της Depuy

Του Τασου Τελλογλου

Στη «διασύνδεση» έξι ιατρών ορθοπεδικής με τις υπερτιμολογήσεις της θυγατρικής εταιρείας της Johnson & Johnson, Depuy, προσανατολίζεται η Εισαγγελία Αθηνών ύστερα από σχετική ανάλυση των λογαριασμών των γιατρών που ολοκληρώθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στην κορυφή της «λίστας των έξι», από τους 22 συνολικά χειρουργούς, λογαριασμούς των οποίων εξέτασε το ΣΔΟΕ, συγκαταλέγεται πανεπιστημιακός χειρουργός από τη Θεσσαλονίκη, με συνολικό «τζίρο» σε προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας που ξεπερνάει το 1,2 εκατ. ευρώ για το 2004, ενώ το 2003 ο ίδιος είχε κάνει «τζίρο» 1,552 εκατ. ευρώ «για πλήρη σειρά προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας» όπως αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που από τη δικογραφία του Λονδίνου περιήλθαν στη διάθεση της «Κ».

Ιστορικό

Την άνοιξη του 2010 ο Τζον Ντούγκαλ, στέλεχος της ευρωπαϊκής Depuy, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους από δικαστήριο του Λονδίνου, για «μίζες» σε Ελληνες ορθοπεδικούς ύψους 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αθροιστικά επιμερίζεται στους έξι ορθοπεδικούς από την ανάλυση της κίνησης των λογαριασμών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύνδεση του ποσού που αδικαιολόγητα βρέθηκε σε αυτούς, με κίνηση ποσών από τις εταιρείες των αδελφών «Κ» που εκπροσωπούσαν την Depuy κατά το επίμαχο διάστημα στην Ελλάδα.

Οι καταβολές σε «μετρητά» δεν είναι ο μόνος «δεσμός» των έξι ορθοπεδικών με το δίκτυο των εταιρειών που φέρονται να προωθούσαν, «λαδώνοντας» για λογαριασμό της Depuy, τα ορθοπεδικά προϊόντα στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένοι γιατροί λαμβάνουν επίσης μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βιέννη, τον Ιούνιο του 2002, ενώ ένα τιμολόγιο 10.000 ευρώ πληρώνεται απο μία εταιρεία, με την εξωτική ονομασία Kuma Trading Ltd, που διατηρεί λογαριασμό στην Bank of New York, στην εταιρεία των αδελφών «Κ» σε υποκατάστημα της Eurobank στο Λονδίνο.

Ο λογαριασμός

Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει και ένας λογαριασμός στα νησιά Μαν, που διατηρούνταν στην Τράπεζα Barclays, όπου μόνο σε ένα 20ήμερο του 1999 διακινούνται συνολικά 900.000 δολάρια προς την εταιρεία των αδελφών «Κ» Madisson Management Ltd. Η εν λόγω εταιρεία θεωρείται από τη βρετανική κατηγορούσα αρχή στην υπόθεση Ντούγκαλ, δηλαδή από το «Γραφείο Εγκλημάτων Βαριάς Απάτης» (Serious Fraud Office), η αφετηρία στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος».

Ο ίδιος ο Τζον Ντούγκαλ είχε πει στη δίκη του ότι είχε πιέσει τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες με διεθνή παρουσία να διακόψουν τις παράνομες πληρωμές σε γιατρούς στην Ελλάδα το 2004, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τις πείσει. Ο Ντούγκαλ είχε αποκαλύψει ένα σύστημα, που αργά αλλά σταθερά μετά το 2000, ξέφευγε από τον έλεγχο των εταιρειών, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς ο ανταγωνισμός οδηγούσε τα ποσοστά για τις παράνομες πληρωμές στα ύψη και συγκεκριμένα από το 20% της αξίας των υλικών, στο 25% και από εκεί το 2003-2004 κοντά στο 30%!

Οι πρακτικές αυτές έγιναν γνωστές από την ίδια την Johnson & Johnson και εκτός από την Ελλάδα αφορούσαν και την πολωνική αγορά των ορθοπεδικών υλικών. Για τις παραβιάσεις αυτές της αμερικανικής νομοθεσίας η θυγατρική εταιρεία τιμωρήθηκε με ένα ποσό της τάξης των 85 εκατ. δολαρίων και με την υποχρέωση να απέχει από παρόμοιες πρακτικές.

Τον Νοέμβριο αντιπροσωπείες της εισαγγελίας και του ΣΔΟΕ συναντήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας με συναδέλφους τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από όπου ξεκίνησαν οι έρευνες. Τα σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί στην Εισαγγελία Εφετών από τις αρχές του 2009 και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είχε ζητήσει επίσπευση των ερευνών της σχετικής υπόθεσης.