Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπή για 350 επαγγέλματα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα πάνω-κάτω για τη μεσαία τάξη της χώρας φέρνουν το μνημόνιο και η οδηγία Μπολκεστάιν. Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με ΕΕ και ΔΝΤ έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των επαγγελμάτων στα οποία ανατρέπονται οι κανόνες λειτουργίας και οι αμοιβές".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Αντίστροφη μέτρηση για Μνημόνιο- κυβέρνηση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης προσωρινά έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τελικά ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2011. Χωρίς επιχειρήματα, με την απειλή των διαγραφών και μόνη δύναμη την υποστήριξη της τρόικας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "25 αλλαγές σε συντάξεις, όρια ηλικίας, αποδοχές…"

 Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλάζουν εκ βάθρων από την 1η Ιανουαρίου του 2011 οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, καθώς μπαίνουν σε ισχύ οι ρυθμίσεις των δύο ασφαλιστικών νόμων (3863 και 3865/10)".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: "Ξεπουλάνε παραλίες-φιλέτα- Δίνουν σε ιδιώτες ακόμα και το Λαϊκό Λαχείο!"

 Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άντεξαν τον πόλεμο, τους Γερμανούς, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τα "νύχια" της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τα "ασημικά" του κράτους, τα οποία η κυβέρνηση πουλά έναντι πινακίου φακής, καθώς τα έσοδα που αποφέρουν σε μία τριετία ξεπερνούν τα 7 δισ. και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα πουλήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια φιλοδοξώντας να εξοικονομήσει τα ίδια λεφτά!".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η μεγάλη ντροπή του υπουργείου Παιδείας"

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπορεί για τη δημοσίευση των ονομάτων των παιδεραστών και των εμπόρων λευκού θανάτου να υπάρχει απαγορευτικό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, όταν πρόκειται όμως για διασυρμό ασθενών καθηγητών, όλα επιτρέπονται!".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Δημόσιο: Όλες οι μετατάξεις- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι " "φύλλο πορείας" θα πάρουν οι υπάλληλοι σε φορείς του δημοσίου, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα σοβαρά κενά που παρουσιάζουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Το σχέδιο των μετατάξεων προκρίνει η κυβέρνηση για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ υποχρεωτικά μετατάσσονται 19.000 υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης στις νέες 13 περιφέρειες και σε ενοποιημένους δήμους".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Συνταγή- σοκ για γιατρούς, φοιτητές και νοσηλευτές"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι " επιμελητήριο Υγείας για όλους τους επαγγελματίες του χώρου, αποσύνδεση του πτυχίου από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και ανατροπές στην εισαγωγή και φοίτηση στις ιατρικές σχολές προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεπουλάνε την καλύτερη περιουσία του δημοσίου"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επικερδείς κρατικές επιχειρήσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, λαχεία, καζίνο, μεγάλες εθνικές οδούς κλπ τα ξεπουλάνε σε ιδιώτες για να γεμίσουν δήθεν τα ταμεία του κράτους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "… επαρχιώτισσα η Εκκλησία της Ελλάδος"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ενόχλησε την κυβέρνηση αλλά και κάποιους αρχιερείς το φυλλάδιο που μοιράστηκε στις εκκλησίες την περασμένη Κυριακή με τίτλο "Προς το λαό". Μπορεί η αντίδραση της Εκκλησίας να ήρθε καθυστερημένα και λόγω των … οικονομικών δυσχερειών, αλλά αξίζει την προσεκτική ανάγνωσή σας".

 Η ΕΠΟΧΗ: "Προαναγγελία αδιεξόδου"

 Η εφημερίδα γράφει ότι "Χριστούγεννα 2010 μ.Χ. Τις φετινές γιορτές τις υποδεχόμαστε με μνημόνια, με περικοπές στα δώρα και με απολύσεις. Αυτές τις γιορτές όμως, η αλληλεγγύη έχει γιγαντώσει. Σε όλη τη χώρα διοργανώνονται ανταλλακτικά χαριστικά παζάρια, ενάντια στον καταναλωτισμό, γροθιά στο στομάχι της λιτότητας".

ΕΣΤΙΑ: "Σήμερα ένθετο Χριστούγεννα 1940"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όπως έχει καθιερωθή κάθε Χριστούγεννα, έτσι και σήμερα η "Εστία" ανατυπώνει και προσφέρει ένθετο ένα φύλλο από το πλούσιο αρχείο της. Για εφέτος, επιλέξαμε το χριστουγεννιάτικο φύλλο του 1940, όταν εγράφετο το ελληνικό Επος, στο αλβανικό Μέτωπο. Πρόκειται για ένα ιστορικό φύλλο, που κυκλοφόρησε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για το ελληνικό έθνος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η κυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και τρόικας"

Η εφημερίδα γράφει ότι "αντιμέτωπη με τις συμπληγάδες της τρόικας και των εσωκομματικών κραδασμών στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να καλείται, κατά την εορταστική ανάπαυλα, να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα προκειμένου να διασφαλιστεί η τέταρτη δόση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και να αναταχθεί το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ενα βουνό φόροι το 2011"

Η εφημερίδα γράφει ότι "περίπου 700 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρους καλούνται να συμβάλλουν στον Προϋπολογισμό του 2011 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά το ότι φέτος υπέστησαν πρωτοφανείς μειώσεις αποδοχών και συντάξεων οι πρώτοι αλλά και δραματική πτώση του τζίρου τους οι δεύτεροι".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους"

Η εφημερίδα γράφει ότι "έχουν άμεση σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στα οικονομικά των Ελλήνων κάτω από την επιρροή του ΔΝΤ και του μνημονίου που ισοπεδώνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τη μισθωτή εργασία".
 

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενιαίος ταξικός πόλεμος στον πόλεμο κυβέρνησης- τρόικα – κεφαλαίου"

Η εφημερίδα γράφει ότι "πακέτα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας γης, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων παραγωγής, δικτύων και υποδομών, "απελευθέρωση" εκατοντάδων επαγγελμάτων προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, για την άκρατη ενίσχυσή του".

ΤΟ ΒΗΜΑ των Χριστουγέννων: "Ανοιγμα-αστραπή για 150 κλειστά επαγγέλματα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός εκατομμυρίου και πλέον αυτοαπασχολουμένων φέρνουν το σχέδιο για το "άνοιγμα" 150 κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών και η κατάργηση των υποχρεωτικών αμοιβών που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε εφαρμογή του μνημονίου".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Η λίστα των 1.991 Ελλήνων με τις μαύρες καταθέσεις"

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην περιβόητη "Λίστα Fasciani" βρίσκεται κρυμμένος ο θησαυρός, που αρκεί για να καλυφθούν τα ελλείμματα και να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος των 350 δισ. ευρώ. Στη "Λίστα Fasciani" βρίσκονται όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 1.991! ονόματα ελλήνων πολιτών, μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC, με ποσά που φθάνουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Τα WikiLeaks καίνε την Ντόρα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκρηκτικές είναι οι αποκαλύψεις της ομάδας των ερευνητών, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της ομάδας του WikiLeaks, για την Ελλάδα, σύμφωνα με διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρνει στο φως το "ΘΕΜΑ".

ΝΙΚΗ: "Σύνταξη 350 ευρώ και…βλέπουμε"

Η εφημερίδα γράφει ότι "με αλλαγές στις συντάξεις, ξεκινά από την 1/1/2011, το "crash test" του νέου Ασφαλιστικού και των ασφαλισμένων. Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και μετά τις άμεσες περικοπές που έγιναν για την εξοικονόμηση πόρων".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Εφιάλτης για τις Τράπεζες"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συναγερμό έχει τεθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά και από την προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Σκληρό πόκερ για αέριο-πετρέλαιο"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ερωτήματα προκαλεί στην Τουρκία η επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο έντονης φημολογίας για ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο κρατών στο Αιγαίο. Μάλιστα υπάρχουν φήμες για ανακοίνωση "σχεδίου ειρήνης" ".

VETO: "Τεκμήριο γαλοπούλας! Εισπρακτική εταιρία το κράτος, ντέντεκτιβ οι εφορίες"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ακόμη και την αγορά της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, όπως και τις αγορές πινάκων ζωγραφικής, κοσμημάτων αλλά και ειδών περιπτέρου που κάνει ο φορολογούμενος, θα μαθαίνει η εφορία. Στη συνέχεια θα αξιοποιεί όλα τα στοιχεία δαπανών που θα συλλέγει, προκειμένου να υπολογίζει το εισόδημα των πολιτών"

REAL NEWS: " "Δεν θα γίνω όμηρος!"- Ο Γ. Παπανδρέου σκέπτεται εκλογές και διαμηνύει…"

Η εφημερίδα γράφει ότι "με τη φράση "εγώ δεν θα γίνω όμηρος κανενός" σχολίασε ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματός του, αλλά και τις "τυφλές" κινητοποιήσεις ή τα σχέδια όσων απεργάζονται οικουμενικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών".

FREE SUNDAY: "2011- Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον"

 Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το 2011 είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε το δύσκολο πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη. Η τρόικα και η κυβέρνηση εφαρμόζουν ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και οικονομικής εξυγίανσης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Στους δρόμους της επιβίωσης- Επιστροφή στο χωριό και ξενιτιά για χιλιάδες Ελληνες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Ορκίστηκαν… στον ανδριάντα"

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Στα "σκαριά" επενδυτικό ταμείο για θωράκιση ευρώ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εναλλακτικά σενάρια δημιουργίας νέων θεσμών για τη θωράκιση του ευρώ υπό την απειλή των κερδοσκοπικών επιθέσεων εξετάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης".

ΚΕΡΔΟΣ: "Πόσο κοινωνικά υπεύθυνες είναι οι ελληνικές εταιρείες"

 Η εφημερίδα γράφει ότι "το "Κέρδος" επέλεξε τούτο το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων να απαντήσει, με ένα πλήθος ρεπορτάζ, ντοκουμέντων και συνεντεύξεων στο ανά χείρας φύλλο της εφημερίδας, στο ερώτημα "πόσο κοινωνικά υπεύθυνες είναι οι επιχειρήσεις".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα μέτρα ύψους 12,7 δισ. στο μνημόνιο του Μαρτίου"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ και δαπάνες υγείας είναι η πικρή "πρόγευση" για το περιεχόμενο μέτρων ύψους 12,7 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από ΕΕ και ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση του Μαρτίου".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Υποτίμηση του ευρώ η λύση για Ελλάδα και ΕΕ"

Η εφημερίδα γράφει ότι "… το καλύτερο στην παρούσα συγκυρία θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει πληθωριστικό χρήμα και να διανεμηθεί στα κράτη-μέλη. Να κάνει, δηλαδή, ό,τι κάνουν ο Ομπάμα και η Fed στις ΗΠΑ".