Το “πάρτι” στο Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται

Με τον ευαίσθητο τομέα της Yγείας, ασχολήθηκε η εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με το Νίκο Χατζηνικολάου (βίντεο κλικ εδώ). Καλεσμένοι του στο στούντιο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σάλας, καθώς και αρκετά πρόσωπα που σχετίζονται με τον χώρο, από διαφορετικές ο καθένας θέσεις.

Τα ρεπορτάζ που παρουσίασε η εκπομπή, αποκάλυψαν κομπίνες «μαμούθ» κυρίως στον τομέα της προμήθειας υγειονομικού υλικού και «πάρτι» διαφθοράς σε πάρα πολλά νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και την περιφέρεια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως 63 από τις περιπτώσεις διαφθοράς που ερευνήθηκαν το 2009, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Εκτενή αναφορά έγινε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του real.gr για την κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις και «υπόγειες διαδρομές» φαρμάκων μεγάλης αξίας, μεταξύ του νοσοκομείου της Άρτας και ιδιωτικού φαρμακείου που αποκάλυψαν ελεγκτές του ΟΓΑ, καταδεικνύοντας ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

«Η διαφθορά παράγωγο του διοικητικού χάους»

Ο κ. Λοβέρδος, υποστήριξε πως πρώτα έρχεται το διοικητικό χάος, με τη διαφθορά να ακολουθεί ως παράγωγο. Παραδέχτηκε πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο πρέπει να φερθεί περισσότερο ως λογιστής και λιγότερο ως υπουργός Υγείας, όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο αναφέρθηκε σε κάποια πράγματα που θα προσπαθήσει και έχει τη δυνατότητα να κάνει.

Ένα από αυτά, είναι οι προσλήψεις νοσηλευτών, με 1.300 θέσεις να έχουν ήδη καλυφθεί και να έπονται άλλες τόσες. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η δραστική μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθεί η σπατάλη.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων τον Ιούνιο του 2011. «Από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούνιο», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Παράλληλα, αποκάλυψε αναφερόμενος στο μέγεθος της διαφθοράς, πως ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, του ανέφερε περιπτώσεις φαρμάκων, με τιμή 20 φορές υψηλότερη απ’ ότι στην Κύπρο.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Λοβέρδος δήλωσε σε σχέση με το ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πραγματοποιήσει περικοπές στις σπατάλες «με το νυστέρι», χωρίς να θιγούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη, ότι «θα το παλέψει» και απηύθυνε έκκληση για συναίνεση από όλες τις πλευρές, ειδάλλως «η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερο σημείο» από εκεί που βρίσκεται επί του παρόντος.

«Δεν υπάρχει σχέδιο»

Από την πλευρά του ο κ. Σαλμάς, παραδέχτηκε πως οι ευθύνες για τη διαφθορά στον τομέα της υγείας είναι διαχρονικές, ωστόσο τόνισε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πως «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική πολιτικής για την υγεία».

Σημείωσε δε, πως «συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ το 2010 έχουμε μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης».

Επίσης, υποστήριξε πως οι επιχειρησιακές εκθέσεις που υποβάλλονται στον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, δεν είναι αξιόπιστες, καθώς συγκρίνουν ανόμοια νοσοκομεία.

Πάντως, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε πως οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, «στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών».

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία του ακαδημαϊκού κ. Λιαρόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε έρευνα του πανεπιστημίου στο οποίο διδάσκει, σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στα νοσοκομεία το 2005, ανέρχονταν σε 2-3 δισ. ευρώ, ενώ το 40% των γιατρών, απαιτούσαν φακελάκι. Υποστήριξε πάντως, πως η μείωση των δαπανών, δεν συνεπάγεται απαραίτητα χειρότερες υπηρεσίες, αλλά αντιθέτως, μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Κ. Κουτσιουμπέλη ότι «οι μεγάλες εταιρείες χρηματοδοτούν πολιτικούς», ο οποίος στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δε μπορεί να το αποδείξει, αλλά έτσι ακούγεται».