Μεγαλύτερες οι δαπάνες για τους τόκους παρά για τους μισθούς


Περισσότερα για τόκους, παρά για μισθούς θα πρέπει να πληρώσει του χρόνου η Ελλάδα. Οπως προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, οι δαπάνες για τους τόκους ανέρχονται στα 15,8 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μόλις που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ.

Αν, μάλιστα, οι δαπάνες για τόκους προστεθούν σε αυτές για τις λήξεις ομολόγων, τότε για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα θα πρέπει το 2011 να πληρώσει 43,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 6,9 δισ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα θα καταβάλει για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους καθιστά επιτακτική την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, που συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα. Για φέτος το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 132,7% του ΑΕΠ ή στα 313,3 δισ. ευρώ, για να αυξηθεί περαιτέρω του χρόνου στα 330,1 δισ. ευρώ ή στο 142,2% του ΑΕΠ. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το 2009 έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς πέρυσι ήταν 274,1 δισ. ευρώ ή 115,4% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή φέτος αποδίδεται κυρίως:

1. Στην εξόφληση των υποχρεώσεων προς τα νοσοκομεία (5,34 δισ. ευρώ).

2. Στην κατάπτωση εγγυήσεων, στα εξοπλιστικά προγράμματα και στην εν μέρει χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει εξαιτίας της ένταξης του χρέους διαφόρων ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΛΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ κ. λπ.) στο δημόσιο χρέος, αλλά και της καταγραφής των πράξεων διαχείρισης δημοσίου χρέους των παρελθόντων ετών (κυρίως τα γνωστά swaps).

Για την αντιστροφή της πορείας του χρέους απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προβλέπει με το προσχέδιο που κατέθεσε χθες ότι θα υπάρχουν από το 2012 και μετά. Ενας άλλος τρόπος μείωσης του χρέους είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Στο προσχέδιο προβλέπεται η είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος την περίοδο 2011 – 2013. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξειδικευθεί το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων που θα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις οδικές αρτηρίες, την ενέργεια, το φάσμα συχνοτήτων, τα τυχερά παίγνια και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.