ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά την προκήρυξη της πενθήμερης απεργίας (19-23 Ιουλίου) των νοσοκομειακών γιατρών, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, κλινικές υπολειτουργούν και μη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται. Οι γιατροί δέχονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη αναμένεται να ταλαιπωρηθούν αρκετά.
Τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απορρίπτουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και το οποίο προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν μάλιστα ως απαράδεκτες τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων και εμμένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Σήμερα, στη Βουλή
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα, στο θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ αύριο στις 11 το πρωί -ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών μπροστά στη Βουλή. Στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν απεργία όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Δηλαδή, «λουκέτο», εκτός από τα νοσοκομεία, θα μπει και στα ιατρεία των ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών είναι ακόμη μία φορά σε οριακή κατάσταση και τα θύματα της κόντρας είναι και πάλι οι ασθενείς. Οι γιατροί δέχονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά και ακυρώνουν εκατοντάδες προγραμματισμένα ραντεβού σε όλη τη χώρα. «Αλαλούμ» θα επικρατήσει τις προσεχείς μέρες και στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων, καθώς η κατάσταση που επικρατεί αναμένεται να επιδεινωθεί με τις καλοκαιρινές άδειες και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
«Καλούμε την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ‘Αναβάθμιση του ΕΣΥ’ και να στηρίξει τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΟΕΝΓΕ θα καλύψει όλες τις ενώσεις που αποφασίζουν την εφαρμογή προγραμμάτων τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό ή προγραμμάτων που αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο στο ‘εγγυημένο’ ποσό που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου».
Προς νέα απεργία
Πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Ενδέχεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε νέα πενθήμερη απεργία, βάζοντας το ΕΣΥ στην «εντατική».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαστεργίου, μέλος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, «χτες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ακυρώθηκαν τακτικά ιατρεία και προγραμματισμένα μη επείγοντα χειρουργεία». Η ίδια κατάσταση επικράτησε σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, αρκετοί γιατροί δήλωσαν ότι απεργούν, ωστόσο δούλεψαν κανονικά για να μη θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, τόνισε ο Χρήστος Κατσίνας, μέλος της Ενωσης Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί πριν από λίγες μέρες με την επίσχεση εργασίας των γιατρών οξύνθηκαν.
U2
«Πόθεν έσχες»
«Πόθεν έσχες» για τους διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ καθιερώνεται με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ». Σύμφωνα με την υπουργό, κ. Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της εποπτείας στο ΕΣΥ επεκτείνεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και στους διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.