Εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τρία «αγκάθια» για τη μελλοντική πορεία του Μνημονίου εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.
Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, όπως άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ το ΔΝΤ καταγράφει τις ενστάσεις του για τις δαπάνες νοσοκομείων και ΔΕΚΟ, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα. Στην έκθεση, που βασίστηκε σε όσα είδαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ κατά τον έλεγχο του Ιουνίου, εκθειάζεται η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών και η πρόοδος τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο.
* Κρίνει ως σημαντική την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών στο μέλλον από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ακόμη δεν είναι σαφές ότι μπορεί να περιορίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από 12,5% του ΑΕΠ που ήταν πριν από τη μεταρρύθμιση σε 2,5% του ΑΕΠ». Αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η σχετική αναλογιστική μελέτη.
Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπολογίζουν τη μείωση δαπανών στο 6,5% με 8,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, αν δεν αλλάξει η εκτίμηση, θα απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα περικόψουν την ασφαλιστική δαπάνη κατά 2,5%-3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 6-8,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, προστίθεται ότι «οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε νέες αλλαγές αν τα πλήρη αναλογιστικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο».
Λοβέρδος: Διαρκής προσαρμογή
Θέση την οποία φαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος με συνέντευξή του στη «Free Sunday» τονίζει ότι «το Ασφαλιστικό θέλει διαρκή πλοήγηση. Δεν κάναμε μια αλλαγή, που οδηγεί απευθείας στο 2060. Πρέπει διαρκώς να το μετράμε και να το προσαρμόζουμε». Προσθέτει δε πως «ποτέ δεν κρύψαμε τον κίνδυνο που διατρέχουν ορισμένοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όπως ο ΟΑΕΕ, ακόμη και για την καταβολή των φετινών συντάξεων».
«Ξέφυγαν» τα νοσοκομεία
* Το ΔΝΤ καταγράφει ότι η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού πάει κατά 3,5 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, «παρουσιάζουν σαφείς κινδύνους» οι δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων που στο πεντάμηνο «ξέφυγαν» του στόχου κατά 1,5 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ). Επίσης, αναμένεται να απαιτηθούν δάνεια με κρατική εγγύηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις ΔΕΚΟ, προκαλώντας ανάλογες πιέσεις στο χρέος.
* «Τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών και η σταδιακή διάβρωση της φερεγγυότητάς τους απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση», λέει το ΔΝΤ. Επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης των τραπεζών θα είναι σύντομα έτοιμο να παράσχει στήριξη εάν τα «επί του παρόντος επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα δεν αρκούν για να απορροφήσουν τις αναμενόμενες περαιτέρω απώλειες» που θα φέρει η ύφεση. Επίσης, επισημαίνονται οι κίνδυνοι που δημιουργούν ο υψηλός πληθωρισμός και οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Θετική και η Goldman Sachs
* Εν τω μεταξύ, θετική ήταν έκθεση της Goldman Sachs με τίτλο «Ερχονται θετικές εκπλήξεις από την Ελλάδα». Επισημαίνεται ότι υπάρχουν καλά νέα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στα οποία δεν έχει δοθεί επαρκής σημασία. Κάνει λόγο για ηράκλεια προσπάθεια της κυβέρνησης, για την αύξηση των εσόδων παρά την ύφεση, τις επίπονες μεταρρυθμίσεις που έκανε παρότι ήρθε με άλλη «ατζέντα». Από την άλλη πλευρά, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί «με μεθοδευμένο τρόπο». Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέχρι να καταφέρει η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. *