Δεν έχουν τέλος οι αρρυθμίες στα νοσοκομεία εξαιτίας των χρεών. Το «Παναρκαδικό» Νοσοκομείο της Τρίπολης έμεινε χθες χωρίς μαγνητικό τομογράφο. Η ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκε τον έθεσε εκτός λειτουργίας, ζητώντας εξόφληση χρέους 1,2 εκατομμυρίων.
Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Μεταξά», αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού υλικού (γάντια, σύριγγες), ενώ τελειώνει το απόθεμα και στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Γεννηματάς» της Αθήνας.Η ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών προωθείται με νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Μερίδα των προμηθευτών, ωστόσο, θεωρούν ότι η ρύθμιση δεν τους καλύπτει, καθώς καλούνται να συμβιβαστούν με ζημίες, ενώ ενστάσεις υπάρχουν από άλλους και για επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.Στο μέσο της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι ασθενείς, καθώς σε αρκετά νοσοκομεία δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των χειρουργείων.
Αρνητικοί στην κυβερνητική πρόταση για ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών παραμένουν οι προμηθευτές αναλώσιμου υλικού. Ο πρόεδρος της Ενωσης προμηθευτών (ΠΑΣΥΠΙΕ) κ. Βασίλης Μανέτας, τόνισε χθες ότι το υλικό που διαθέτουν (γάντια, σύριγγες, γάζες) έχει χαμηλά ποσοστά κέρδους και πως η ρύθμιση εξωθεί αρκετές εταιρείες σε χρεοκοπία:«Οι 81 εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες μειώνουν τα όρια χρηματοδότησης», σημειώνει ο κ. Μανέτας.
Το ποσό που οφείλεται στους προμηθευτές-μέλη της ΠΑΣΥΠΙΕ είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και -σύμφωνα με τον κ. Μανέτα- αρκετοί θα διεκδικήσουν τα οφειλόμενα μέσω της δικαστικής οδού.Η εκκρεμότητα προκαλεί πρόβλημα επάρκειας υλικού στα νοσοκομεία, όπως στο «Μεταξά», όπου παρατηρούνται μικρές ελλείψεις σε γάζες», σύμφωνα με τον χειρουργό του νοσοκομείου και γραμματέα της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής κ. Θανάση Νησιώτη.
Ακόμα και οι προμηθευτές που έχουν συμφωνήσει με τη ρύθμιση των χρεών εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού (ΣΕΠ) κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος εξέφρασε την αντίθεσή του σε προωθούμενη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:«Σε κάθε διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλλουμε υπεύθυνη δήλωση με τις τρεις φθηνότερες τιμές των προϊόντων μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν 3.000 διαφορετικά είδη, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, στην τιμή του αναλώσιμου που δίνουμε, περιλαμβάνεται και το μηχάνημα».
Παναρκαδικό
Λύση την τελευταία στιγμή για την οφειλή του 1,2 εκατ. ευρώ
Στην περίπτωση του «Παναρκαδικού» ο μαγνητικός τομογράφος είχε τοποθετηθεί το 2005 από ιδιωτική εταιρεία και λειτουργούσε με πενταετή μίσθωση», εξηγεί στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Με βάση τη σύμβαση το νοσοκομείο έπρεπε να πληρώνει ετησίως 324.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Από το 2005, όμως, η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει στην εταιρεία ένα μικρό μόνο μέρος του ποσού, με αποτέλεσμα οι οφειλές να έχουν ανέλθει στο 1,2 εκατομμύριο. Με τη λήξη της σύμβασης -στις 15 Ιουνίου- οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν να εξοφληθούν, αλλά η διοίκηση τους ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατό να βρεθεί άμεσα το συγκεκριμένο ποσό. Τους αντιπρότεινε να καταβληθεί ένα μικρότερο ποσό και να ανανεώσει τη σύμβαση για μία πενταετία ακόμη, με ετήσιο μίσθωμα 120.000 ευρώ. Η εταιρεία είναι ανένδοτη και τεχνικός της μετέβη χθες στο «Παναρκαδικό», όπου αφαίρεσε το λογισμικό του μαγνητικού τομογράφου, θέτοντάς τον ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση 500.000 ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε χθες επειγόντως από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να εγκρίνει την παράταση της σχετικής σύμβασης για τρεις μήνες. Η ΕΠΥ ενέκρινε την παράταση και ενημερώθηκαν σχετικά ο διοικητής του Νοσοκομείου και η εταιρεία που μισθώνει τον μαγνητικό τομογράφο, η οποία συμφώνησε και το μηχάνημα θα λειτουργήσει ξανά.
Δημήτρης Καραγιώργος