Τέλος Ιουνίου, ηλεκτρονικός διαγωνισμός για καρδιολογικά υλικά και φίλτρα νεφρού
Της Γαληνης Φουρα
Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για προμήθειες υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια έως το τέλος του 2010 να λειτουργήσουν τρία πρότυπα νοσοκομεία πλήρως μηχανογραφημένα.
Το ΕΣΥ επιχειρεί βήματα στις σύγχρονες τεχνολογίες σε μια δύσκολη συγκυρία.
«Ηταν ένα σύστημα σχεδόν στο μηδέν, που προσπαθούμε να ρυθμίσουμε», υποστηρίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος. «Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά καρδιολογικά υλικά (όπως τα stent) ή και ενδοφακούς ή και φίλτρα τεχνητού νεφρού, τα οποία, είναι απο τα πιο ακριβά. Θα ξεκινήσει ως ηλεκτρονικός διαγωνισμός και θα γίνει προσπάθεια να μετατραπεί σε ηλεκτρονική δημοπρασία για να καταλήξει σε συμφωνία – πλαίσιο για τα έτη 2010-11.
Εάν υποθέσουμε ότι πέντε εταιρείες έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές στο κάθε είδος, θα θέσουμε ένα πλαφόν στην τιμή (π. χ. 500 ευρώ για ένα απλό stent) και μπορούν να συμμετέχουν όλες. Δεν περιορίζουμε την προσπάθεια κυρίως στον μειοδότη, θέλουμε να μειώσουμε την τιμή και παράλληλα να ελέγχουμε την κατανάλωση, διασφαλίζοντας την ποιότητα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι εταιρείες θα κάνουν τις προσφορές, θα αξιολογηθούν τεχνικά και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια για ηλεκτρονική δημοπρασία και κυρίως για συμφωνία – πλαίσιο κεντρικά.»
Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η ρύθμιση του χρέους των πέντε δισ. ευρώ από προηγούμενα έτη, αλλά και η διενέργεια και άλλων διαγωνισμών που θα επεκταθούν στις υγειονομικές περιφέρειες και στα νοσοκομεία. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι κωδικοποιήσεις – προδιαγραφές για εκατοντάδες υλικά και η εθνική επιτροπή προμηθειών υγείας, σε συνεργασία με επιτροπές γιατρών, τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία, θα προχωρήσει στους διαγωνισμούς.
«Ελέγξαμε τις τιμές για δεκάδες ακριβά υλικά σε είκοσι νοσοκομεία της χώρας και βρήκαμε τη χαμηλότερη τιμή», διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Πολύζος. «Μας βοήθησε και το ΙΚΑ, που έθεσε το δικό του πλαφόν στις τιμές και καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι σε αυτά τα αναλώσιμα δεν δικαιολογείται μεγαλύτερη τιμή. Η πρώτη επιτυχία θα είναι το Χ νοσοκομείο που αγοράζει το απλό stent Ψ ευρώ να προσαρμοστεί στην κατώτατη ελληνική τιμή τουλάχιστον. Φτιάξαμε ένα σύστημα online, ένα δίκτυο επιτήρησης, οικονομικό και λειτουργικό για να συνεργαστούμε με τους διοικητές και τους οικονομικούς διευθυντές των περιφερειών στις οποίες ανήκουν τα 130 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Προς το παρόν, λόγω της έλλειψης κεντρικών ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων χρησιμοποιούμε το Excel, μέσω του οποίου ο κάθε υπεύθυνος δίνει επωνύμως στοιχεία για το κόστος των αγορών και των πληρωμών. Τα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται με τη συνδρομή σώματος ορκωτών λογιστών και επιθεωρητών Υγείας».
Μέσα στο έτος θα γίνει προσπάθεια, με εντολή του πρωθυπουργού, τρία νοσοκομεία (οι «Αγιοι Ανάργυροι» στην Αττική, το Νοσοκομείο Λαμίας και ένα της Κρήτης) να μηχανογραφηθούν πλήρως από τη στιγμή που θα φτάνει ο ασθενής μέχρι την έξοδό του (γραφείο κινήσεως, κλινικές, φαρμακείο, εξιτήριο κ. λπ.). Τα νοσοκομεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα και για τα υπόλοιπα. «Δεν είναι μόνο η μηχανοργάνωση», σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. «Πρέπει πρώτα να φτιάξεις όλες τις διαδικασίες».
Για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και τον έλεγχο του κόστους, το υπουργείο Υγείας στήνει «γέφυρες» για να σωθούν τα έργα μηχανογράφησης που έγιναν με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε περίπου 80 νοσοκομεία. «Προσπαθούμε να τα επεκτείνουμε στο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί η μηχανογράφησή τους μέσα στο 2010», λέει ο κ. Πολύζος καταλήγοντας: «Τα προγράμματα αυτά έχουν προχωρήσει μέσα στα νοσοκομεία, τα οποία όμως πρέπει να διασυνδεθούν μεταξύ τους και με τις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να δημιουργήσουμε μια κεντρική βάση στο υπουργείο, για να έχουμε πλήρη εποπτεία και να μην αναγκαζόμαστε να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία από το Excel, όπως γίνεται σήμερα».