Εργασιακό. νομοσχέδιο: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Με τη δήλωση ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πως ο αγώνας κρίνεται αλλού, η Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του κόμματος, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε το μηχανισμό στήριξης ως την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.

“Η τελευταία ευκαιρία”

Ο υπουργός Εργασίας , δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για να αντιμετωπιστεί η κρίση και πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα αν συνδυαστεί με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και με ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Χρήστος Πρωτόπαππας, ΠΑΣΟΚ:Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεν προχωρεί σε ριζικές τροποποιήσεις αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, για το συνδυασμό της υπάρχουσας ευελιξίας και της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητική η κατάσταση στην αγορά. έχουν δίκιο όσοι μιλούν για εργασιακή ζούγκλα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Δε μπορεί να γίνει όμως με επιστροφή στο χθες με απόλυτες λογικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή των ευελιξιών με παράνομο τρόπο”.

Γ. Κοντογιάννης, ΝΔ:η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι σταθερό, αφού οδεύει προς νέα αναθεώρηση και το νομοσχέδιο αυτό φαντάζει σαν κακόγουστη φάρσα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, η οποία διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλει το τέλος των εγγυήσεων ασφάλειας των εργαζομένων”.

Σοφία Καλαντίδου, ΚΚΕ: “το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται ευέλικτοι εργαζόμενοι για την ασφάλεια της κερδοφορίας. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και μπαμπούλα ΔΝΤ – ΕΚΤ δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στην πλήρη και σταθερή εργασία, τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Είναι μια πολιτική που αναγκάζει τον εργαζόμενο λαό να υποστεί δυσβάσταχτα βάρη στο όνομα ενός ιδιότυπου πατριωτισμού που δεν αγγίζει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες”.

Άγγελος Κολοκοτρώνης, ΛΑΟΣ:σε δέκα ημέρες θα συμβεί το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο, το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης απλώς διαχειριζόμαστε την ανεργία. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κατοχυρώσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αφού πρώτα επετράπη η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι αντιπαραγωγικό ως νομοσχέδιο που δε διευκολύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας”.

Μιχάλης Κριτσιωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ: “οι αγορές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση απολύσεων. Αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους προκλήσεις πρέπει να αλλάξετε πολιτική, το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και βρίσκεται προς την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στο δίλημμα που η ίδια έθετε «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» εκείνη επέλεξε το δεύτερο”.

Τροπολογία για τις συνταγές φαρμάκων

Στη Βουλή κατατέθηκε τροποποποίηση, σύμφωνα με την οποία, οι συνταγές φαρμάκων άνω των 150 ευρώ θα εκτελούνται από τα φαρμακεία μόνο εφόσον είναι θεωρημένες από αρμόδιο όργανο του ασφαλιστικού φορέα.

 

Πηγή: ΝΕΤ 105,8, AΠΕ