«Δίδυμα» τα Νοσοκομεία Της Λάρισας

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ 

 

 

Του Γιώργου Μακρή

 

 

«Συλλειτουργία» ή και – σε πιο προχωρημένη μορφή – «συγχώνευση» σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας με τις ευλογίες – για την ακρίβεια, τις εντολές – του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο «πακέτο» που συζητούν εδώ και ημέρες τα στελέχη του ΔΝΤ με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης καθώς στον τομέα της υγείας κατευθύνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το πολιτικό και κοινωνικό κόστος από τέτοιες κινήσεις (θα) είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακά βήματα – όσο επιτρέπει η πίεση για περικοπή πόρων.

Ως πρώτο βήμα φέρεται ότι θα είναι η συγχώνευση των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων. Δηλαδή, θα υπάρξει ένας διοικητής και για τα δύο νοσοκομεία, τον οποίο θα επικουρεί ένας υποδιοικητής ή και δύο.

Ως δεύτερο (ή και παράλληλο) βήμα προκρίνεται η συγχώνευση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των δύο νοσοκομείων ή ακόμη και υπηρεσιών όπως τα πλυντήρια προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Πιθανή θεωρείται επίσης και η συνεργασία στα εργαστήρια.

Αυτά σε πρώτη φάση («μαλακό» σενάριο). Εφ’ όσον η οικονομική κατάσταση του Ελληνικού Δημοσίου δεν βελτιωθεί και προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές τα επόμενα χρόνια, ετοιμάζεται και δεύτερο «σκληρό» σενάριο, το οποίο μπορεί να προβλέπει από συγχωνεύσεις κλινικών ως και επαναπροσδιορισμό του ρόλου των δύο νοσοκομείων.

ΜΕΛΕΤΗ

Τα μέτρα αυτά προωθούνται στις πόλεις με δύο νοσοκομεία (Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο), στους νομούς με πολλά νοσοκομεία (τέσσερα νοσοκομεία έχει το Λασίθι) ή σε γειτονικούς νομούς με πολλά νοσοκομεία (στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά υπάρχουν τρία νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση).

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου κάποια μικρά νοσοκομεία εξετάζεται να μετατραπούν σε διαγνωστικά κέντρα ή και εξειδικευμένα κέντρα (φερ’ ειπείν για ογκολογικούς ασθενείς).

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από μελέτη που θα εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της μείωσης των δημόσιων δαπανών που θα επιβάλλει το ΔΝΤ. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει προ ολίγων εβδομάδων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από το δημόσιο σύστημα υγείας. Το βέβαιο είναι ότι και στην υγεία η επόμενη ημέρα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή… Πρωτοσέλιδο