Σε τούνελ μακράς λιτότητας εισέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

«Πάγο» στην πασχαλινή αγορά και στις προσδοκίες των μικρομεσαίων καταστημάτων βάζουν οι δραματικές περικοπές αποδοχών που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, με ορατό τον κίνδυνο να αγγίξουν και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη απειλείται από το φάσμα της ανεργίας.

Οι περικοπές θα αρχίσουν να γίνονται ορατές από αυτόν το μήνα, αρχής γενομένης από το δώρο του Πάσχα, που θα καταβληθεί κουτσουρεμένο, ενώ θα ακολουθήσει η αναδρομική επιστροφή των επιδομάτων αλλά και μέρους των αποδοχών που καταβλήθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2010.

Οι απώλειες

Οι μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου ξεκινούν από 26 ευρώ το μήνα για τον πρωτοδιοριζόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (310 ευρώ το χρόνο) και φτάνουν μέχρι και σε 5.000 – 6.000 ευρώ το χρόνο για τους εφοριακούς υπαλλήλους με πάνω από 30 έτη υπηρεσίας. Οι απώλειες εισοδήματος από τη μείωση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας κατά 30% οδηγούν και σε υψηλότερες μειώσεις των ετήσιων αποδοχών.

Αμειβόμενος με βασικό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει μειωμένο δώρο Πάσχα κατά 150 ευρώ, επίδομα αδείας κατά 150 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων κατά 300 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα έχει μείωση των δώρων κατά 600 ευρώ.

Το ύψος των τελικών απωλειών για κάθε υπάλληλο είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, δεδομένου ότι υπάρχει πλήθος επιδομάτων που καταβάλλεται στο Δημόσιο, τα οποία ποικίλλουν όχι μόνο μεταξύ των υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών αλλά και μεταξύ των υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου.

Επίσης, δεν περικόπτονται 12% όλα τα επιδόματα, αφού εξαιρούνται τα οικογενειακά, αλλά και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, κινήτρου απόδοσης, αποφοίτων Εθν. Σχολής Δημ. Διοίκησης, χρόνου υπηρεσίας, εφημεριών, ειδικής απασχόλησης, ειδικών συνθηκών εργασίας, επικίνδυνης εργασίας, αναπηρίας ή κινδύνου, καταδυτικού.

Στο στόχαστρο

Το κεντρικό μήνυμα της εισοδηματικής πολιτικής του 2010 είναι ότι επιβαρύνονται περισσότερο οι υπάλληλοι των οποίων οι τελικές αποδοχές περιλαμβάνουν πολλά επιδόματα. Στην κατηγορία αυτήν είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαστικοί, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, οι γιατροί, οι δικαστικοί και οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα:

– Οι γιατροί του ΕΣΥ υπολογίζουν ότι θα έχουν μέσες ετήσιες απώλειες ύψους 1.800 ευρώ.

– Οι απώλειες των δικαστικών θα κυμανθούν μεταξύ 3.000 – 6.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.

– Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν ετήσιες απώλειες από 3.200 έως και 6.300 ευρώ ετησίως.

– Οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υπουργείων που δεν έχουν ιδιαίτερα επιδόματα θα έχουν ετήσιες απώλειες ύψους 900 ευρώ για υπαλλήλους με πέντε χρόνια υπηρεσίας, 1.100 ευρώ για υπαλλήλους με δέκα χρόνια υπηρεσίας και 1.900 ευρώ για υπαλλήλους με 34 χρόνια υπηρεσίας.

Στις ΔΕΚΟ

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη μείωση αποδοχών θα έχουν και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, φορείς και οργανισμούς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.), για τους οποίους προβλέπεται οριζόντια μείωση των συνολικών μικτών αποδοχών τους κατά 7%, αλλά και «ψαλίδι» κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.