Α. Λοβέρδος: Από τους ιατρικούς συλλόγους η άδεια άσκησης επαγγέλματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οι άδειες άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος θα εκδίδονται στο εξής από τους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι θα αποκτήσουν και αναβαθμισμένα πειθαρχικά όργανα.

Τις «παροχές έταξε» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνάντηση που είχε προχτές το βράδυ με το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Κατά τη συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος γιατρού περνά από τις περιφέρειες (πρώην νομαρχίες) στους ιατρικούς συλλόγους. Οπως είπε ο υπουργός, ειδική διάταξη που θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που προωθείται για την υγεία μετά τις 15 Αυγούστου, θα δίνει τη δυνατότητα στους συλλόγους να δίνουν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Ετσι, γίνεται δεκτό ένα αίτημα 30 χρόνων των γιατρών, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται ο ρόλος τους. Με «καλό μάτι» βλέπουν οι γιατροί και μια ακόμη υπόσχεση του υπουργού Υγείας, ότι θα αναβαθμιστούν τα πειθαρχικά όργανα των ιατρικών συλλόγων.

Ο κ. Λοβέρδος ήταν θετικός στο αίτημα των γιατρών να συνταγογραφούν για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ακόμη και όσοι δεν είναι συμβεβλημένοι μ’ αυτόν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ελέγχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μανώλης Καλοκαιρινός σχολίασε στον «Α» ότι «και σε άλλες χώρες την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών έχουν οι σύλλογοι. Για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των συλλόγων, όμως, χρειάζεται αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία τους».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι, εφόσον ισχύσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, θα ανοίξει ο δρόμος για τον πραγματικό ρόλο του συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας, ενώ οι ιατρικοί σύλλογοι θα μπορέσουν να καταστούν «εργαστήρι παραγωγής πολιτικής υγείας». «Η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης αδειών για την άσκησης του επαγγέλματος του γιατρού εκτιμώ ότι θα συμβάλει στην αυτοκάθαρση του επαγγέλματος. Οσο για τα πειθαρχικά όργανα, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν, διότι λειτουργούμε με βασιλικά διατάγματα του 1937 και του 1957 και χρειάζεται να περάσει μια δεκαετία για να τελεσιδικήσει η πειθαρχική ποινή», είπε στον «Α» ο κ. Πατούλης.

Ανένδοτοι

Οι γιατροί, πάντως, παρέμειναν ανυποχώρητοι στη θέση τους να αποσυρθεί η τροπολογία που θεωρούν ότι αποτελεί «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος σε κάθε μη γιατρό. Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος τους εξήγησε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία το ιατρικό επάγγελμα είναι ήδη ανοιχτό. «Δεν πειστήκαμε από τα λεγόμενα του υπουργού. Εμμένουμε στην άποψη ότι, για να μην υπάρξουν σούπερ μάρκετ υγείας, χρειάζεται να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Αναμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Ο Σεπτέμβριος θα είναι θερμός μήνας», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του ΙΣΑ.