Σχέδιο επί χάρτου παραμένει η δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”.
Της Νικολέτας Μπούκα
Η υπουργική απόφαση του 2004, η οποία προέβλεπε την ανάπτυξη και λειτουργία του τμήματος αυτού, δυναμικότητας δέκα ατόμων, στο χώρο της παιδιατρικής κλινικής, που μετακόμισε στο Παπαγεωργίου, “κόλλησε” τελικά στην επιλογή του χώρου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει τίποτα.
Όπως εξηγεί στη “Μ” ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νικόλαος Ζηλίκης, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα και στην εκπαίδευση των φοιτητών και στην έρευνα.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο νοσοκομείο μία επί μέρους υπηρεσία ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, με τη οποία καλύπτουμε το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για πανεπιστημιακή κλινική. Η υπουργική απόφαση του 2004 ναυάγησε, διότι δεν υπήρξε συνεργασία με τους παιδίατρους της υπάρχουσας παιδιατρικής κλινικής, στην οποία θα γινόταν ενδεχομένως νοσηλεία κάποιων παιδιών, αν κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο”, τονίζει ο κ. Ζηλίκης.
Φως στον ορίζοντα φαίνεται ότι αποτελεί η πρόταση της διοίκησης του “ΑΧΕΠΑ” για εγκατάσταση του παιδοψυχιατρικού τμήματος στους χώρους όπου βρισκόταν παλιά η αιμοδοσία του νοσοκομείου.
“Σήμερα λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη δύο τμήματα παιδοψυχιατρικής του ΕΣΥ σε ‘Ιπποκράτειο’ και ‘Παπανικολάου’. Το πανεπιστημιακό τμήμα του ΑΧΕΠΑ θα αφορά όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις της παιδικής, βρεφικής και εφηβικής ηλικίας. Εκτιμώ ότι οι εργασίες διαμόρφωσης θα αρχίσουν στο τέλος Οκτωβρίου και σίγουρα θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωσή τους. Όσο για τη χρηματοδότηση, εάν βρεθούν πόροι, θα τους αξιοποιήσουμε, αλλιώς θα καλύψουμε το κόστος από ίδιους πόρους”, εξηγεί ο κ. Γάκης.
Σε λειτουργία μονάδα εφήβων “Σάρκα και οστά” παίρνει η δημιουργία της Μονάδας Εφήβων της Γ’ ψυχιατρικής κλινικής του “ΑΧΕΠΑ”. Η μονάδα θα στεγαστεί στο τετραώροφο κτίριο που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Ιπποδρομίου και Αλ. Σβώλου 41 κι αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο.
“Η μονάδα θα διαθέτει ξενώνα δυναμικότητας 8 κλινών για εφήβους σε κρίση, καθώς και νοσοκομείο ημέρας, που σημαίνει παρακολούθηση πλήρους θεραπευτικού προγράμματος από το πρωί έως το απόγευμα, αλλά με διανυκτέρευση των εφήβων στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα θα μπορεί να εξυπηρετεί αρχικά 10-15 εφήβους κι αργότερα έως και 20”, εξηγεί ο κ. Ζηλίκης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι για τη στελέχωση της μονάδας έχει ήδη καταρτιστεί ομάδα 24 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδοψυχολόγων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.