Σ τον «αστερισμό» της ειδικής συνταγογράφησης εισέρχεται με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην αλόγιστη χρήση του από άτομα που δεν το χρειάζονται, πρακτική η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις. Αποφασίστηκε ακόμη να ενθαρρυνθεί η χρήση των ταχέων διαγνωστικών τεστ για την ύπαρξη της νέας γρίπης σε ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα- μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία.
Τι σημαίνει ταχεία δοκιμασία;Ο γιατρός θα λαμβάνει φαρυγγικό επίχρισμακαι με χρήση μιας γρήγορης διαγνωστικής εξέτασης θα είναι σε θέσηνα γνωρίζει μέσα σε λίγα λεπτά αν ο ασθενής πάσχει από γρίπη τύπου Α (στέλεχος αυτού του τύπουείναι και το Η1Ν1 της νέας γρίπης) ή γρίπη Β. Στη συνέχεια το δείγμαθα αποστέλλεται στα εγκεκριμένα Εργαστήρια Αναφοράς για περαιτέρωαναλυτική διάγνωση. Σύντομα πάντως αναμένεταινα κυκλοφορήσουν ευρέως και νέες διαγνωστικέςταχείες μέθοδοι οι οποίες υποστηρίζεται ότι θα δείχνουν εντός ολίγωνλεπτών την ύπαρξη συγκεκριμένα του στελέχουςΗ1Ν1 της νέας γρίπηςμέσα στο ιατρείο.
Πάντως μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένηΠέμπτη θέτει υπό αμφισβήτηση τα γρήγορατεστ τα οποία… ενθαρρύνειτο υπουργείο. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη,η οποία ανήκει σε ειδικούς των CDC στις ΗΠΑ, τα ταχέα διαγνωστικάτεστ για τη νέα γρίπηείναι αξιόπιστα σε ποσοστόμικρότερο του 70% στην καλύτερη περίπτωση.Αν στο συγκεκριμένοεπιστημονικό εύρημα προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτού του είδουςτα τεστ δεν θα καλύπτονται,σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, μάλλον τίθεταιυπό ισχυρή αμφισβήτησηη χρησιμότητά τους.