ΑΔΕΔΥ: Απεργία την Πέμπτη. Μαύρη τρύπα 1,5 δισ. για εφάπαξ από το Δημόσιο

Του Γιώργου Γάτου

Τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας μετά την προδιαγραφόμενη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ ακόμη και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από 1 – 2 χρόνια και αναμένουν να το εισπράξουν.

Η νέα «μαύρη τρύπα» που «ανοίγουν» οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και -όπως επισημαίνουν στελέχη του Ταμείου- «είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση». Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το Τ.Π.Δ.Υ. είναι το γεγονός ότι μπορεί να «εξυπηρετεί» κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).

Το θέμα προβληματίζει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που, όμως, δεν έχουν ακόμη δώσει καμία «λύση» (έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ, αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.α.).

Σχέδιο

Για «σχέδιο δυστυχίας» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, με αφορμή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 και το νέο μισθολόγιο που «πυροδοτούν» αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη είναι μόνο η αρχή», προειδοποίησε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους κάνοντας χρήση «κατασκευασμένων» λογιστικών.

Μείωση 

«Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25% και δεν έχουν αυξηθεί κατά 80% όπως διατείνεται η κυβέρνηση», «η ακολουθούμενη πολιτική μας γυρίζει στη δεκαετία του ’70 με όρους και ανάγκες ζωής του 2010», δήλωσαν οι συνδικαλιστές. Η ΑΔΕΔΥ έθεσε, τέλος, ως προϋπόθεση συμμετοχής της στο διάλογο για το νέο μισθολόγιο την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και το μη διαχωρισμό των υπαλλήλων σε παλιούς και νέους (με ακόμη χειρότερους όρους και ως προς την ασφάλιση).