«Αδιάβαστοι» μέχρι… θανάτου για το διαβήτη

Ανύπαρκτη η πρόληψη και τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο

Τετάρτη, 01.10.08

Μετά βίας περνάει τη «βάση» η χώρα μας στην πανευρωπαϊκή βαθμολογία αντιμετώπισης του διαβήτη.

Την ώρα που ένα εκατομμύριο Ελληνες πάσχουν από διαβήτη -και σχεδόν οι μισοί δεν το ξέρουν ακόμη-, η χώρα εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις κυρίως στον τομέα της πρόληψης αλλά και σε εξειδικευμένους γιατρούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας «Health Consumer Powerhouse» κατατάσσει την Ελλάδα στην 21η θέση ανάμεσα σε 29 χώρες, με βαθμολογία 637 και άριστα το 1.000.

Αρκετοί είναι οι ειδικότεροι τομείς στους οποίους το ελληνικό σύστημα υγείας μένει… μετεξεταστέο.

«Στην Ελλάδα καταγράφονται ποσοστά καπνίσματος και παχυσαρκίας από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές – όσοι υπάρχουν δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα και οι ασθενείς αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να λάβουν εξειδικευμένη φροντίδα», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες αλλά και τέσσερις στις δέκα Ελληνίδες καπνίζουν συστηματικά. Παράλληλα, η παχυσαρκία «χτυπά» πλέον από την ηλικία των 6 χρόνων, με τα Ελληνόπουλα να είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης, ενώ στους ενήλικες το ποσοστό υπέρβασης του φυσιολογικού σωματικού βάρους φτάνει και το 40%. Οκτώ στους δέκα διαβητικούς ασθενείς έχουν παραπανίσια κιλά.

Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του οργανισμού, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα όρασης. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευροπάθεια, η οποία γίνεται αιτία ακρωτηριασμού. Πάνω από 3.000 Ελληνες διαβητικοί χάνουν κάθε χρόνο το ένα ή και τα δύο πόδια τους εξαιτίας του διαβήτη.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ