Αεροψεκασμοί και πρόληψη εναντίον κουνουπιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Με αεροψεκασμούς και εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης καταπολεμά τα μολυσμένα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του δυτικού Νείλου το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ειδικοί μετέβησαν στην κεντρική Μακεδονία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται υπό την επιτήρηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ESDC) ως η μοναδική στην Ευρώπη που παίρνει προληπτικά μέτρα στη διάρκεια του ξεσπάσματος της επιδημίας.

Χτες, στη Θεσσαλονίκη έγινε παρουσία της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ευρεία σύσκεψη με υγειονομικούς φορείς και νομάρχες των περιοχών όπου εντοπίστηκαν κρούσματα. Η υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστική, δηλώνοντας ότι «το μήνυμα είναι καμία ανησυχία, αλλά και κανένας εφησυχασμός για τον ιό του δυτικού Νείλου». Οπως ανακοίνωσε η υπουργός, αποφασίστηκε να γίνουν ψεκασμοί από αέρος, γιατί το μέτρο αυτό θεωρείται πιο αποτελεσματικό, ενώ το πότε και σε ποιες περιοχές θα γίνουν θα οριστεί από ειδική επιτροπή.

Με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες γίνεται η πρόληψη της μετάδοσης των λοιμώξεων από τον ιό, σημείωσε η υπουργός Υγείας. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ για αεροψεκασμούς σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με κρούσματα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Επιπλέον, για επιλεγμένους ψεκασμούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα διαθέσει 100.000 ευρώ. Οπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, για την καταπολέμηση των κουνουπιών διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ (1.910.000 ευρώ πέρυσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το επιπλέον ποσό των 300.000 ευρώ για προνυμφοκτονία και ακμαιοκτονία. Το αρχικό ποσό που χορηγήθηκε φέτος κατανεμήθηκε ανά νομό ως εξής: Θεσσαλονίκη 1.030.000 ευρώ, Πιερία 130.000, Ημαθία 60.000, Πέλλα 80.000, Κιλκίς 18.000, Χαλκιδική 140.000 και Σέρρες 480.000 ευρώ.

 

 

Επαγρύπνηση για το αίμα

Και ενώ ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων παραμένει αυξημένος, με 5 – 10 άτομα να πλήττονται καθημερινά κυρίως σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Κιλκίς, συνεχίζεται η καραντίνα στην αιμοληψία στους συγκεκριμένους νομούς, ενώ εξαιρέθηκε από την καραντίνα ο νομός Λάρισας. Από το ύποπτο δεσμευμένο αίμα, ένα δείγμα βρέθηκε μολυσμένο με τον ιό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, οι 2.000 μονάδες που είχαν δεσμευτεί αποδείχτηκαν ασφαλείς κατά τον έλεγχο στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και Λάρισας και -εκτός μίας περίπτωσης- διατέθηκαν προς χρήση. Ωστόσο, ορισμένες ποσότητες έληξαν. Τα δύο κέντρα θα προμηθεύονται αντιδραστήρια με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του δυτικού Νείλου. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθημερινά έλεγχος στο αίμα, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί και ότι θα κριθεί μελλοντικά από την Επιτροπή Αιμοδοσίας αν θα ενταχθεί στη ρουτίνα ο έλεγχος για τον ιό του δυτικού Νείλου. Στο νομό Θεσσαλονίκης, παρόλο που καταγράφηκαν θανατηφόρα κρούσματα λοιμώξεων, το υπουργείο έκρινε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι αιμοληψίες.

 

Στους 114 οι ασθενείς

Το τελευταίο 24ωρο άλλα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεβάζοντας στους 114 τους προσβληθέντες. Οι 36 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 10 σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιο Σαρόγλου, η λοίμωξη μεταδίδεται μόνον από τα κουνούπια και οι ασθενείς μπορούν να νοσηλευτούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δίνουν οι πολίτες στη σωστή χρήση εντομοαπωθητικών, στις αυλές των σπιτιών, όπου δεν πρέπει να λιμνάζουν νερά και στην επαφή με αποδημητικά πουλιά.