Αφήνουν χωρίς αιμοδοσία το «Αττικόν»!

Χωρίς αιμοδοσία παραμένει το «Αττικόν». Το όγδοο σε νοσηλευτική κίνηση νοσοκομείο της χώρας δεν μπορεί να συλλέξει ούτε μία μονάδα αίματος, για να καλύψει τις χειρουργικές του μονάδες. Το Αιματολογικό του Εργαστήριο διαθέτει μεν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Για να λειτουργήσει η αιμοδοσία, χρειάζονται επτά τεχνολόγοι και υπηρετούν μόλις δύο και τουλάχιστον 15 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν εννέα νοσηλεύτριες, εκ των οποίων οι τρεις απουσιάζουν με άδεια τοκετού.

Οι απαιτήσεις σε αίμα και παράγωγα είναι μεγάλες και δεν είναι λίγες οι φορές που αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταγγίζεται λιγότερο αίμα. Στο «Αττικόν» λειτουργούν χειρουργικές κλινικές, καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, νεογνολογική, μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και μονάδα εντατικής θεραπείας. Ανάγκες αίματος υπάρχουν και για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και χρειάζονται αίμα ή αιμοπετάλια. Ολα αυτά τα κρίσιμα τμήματα καλύπτονται από τη μονάδα αιμοδοσίας του Κρατικού της Νίκαιας, η οποία στέλνει καθημερινά στο «Αττικόν» 20 μόλις μονάδες αίματος.

Το θέμα είναι γνωστό στη διοίκηση του νοσοκομείου και έχουν υπάρξει πολλά έγγραφα από το αιματολογικό τμήμα. Με έγγραφο που έστειλε στις αρχές του χρόνου, ο διευθυντής του Χειρουργικού τομέα, καθηγητής κ. Παναγιώτης Σουκάκος προειδοποιούσε ότι η έλλειψη αίματος, οδηγεί σε ματαίωση χειρουργικών επεμβάσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο είχε κρίνει το θέμα ως «κατεπείγον» και είχε αποφασίσει ομόφωνα τη μεταφορά προσωπικού στο Αιματολογικό Εργαστήριο. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και η αδυναμία συλλογής αίματος και παραγώγων μπλοκάρει τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου.

Ενδεικτικό είναι ότι η διοίκηση θέλει να λειτουργήσει και δεύτερη Αγγειοχειρουργική κλινική, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να συμβεί με 20 μονάδες αίματος για ολόκληρο το νοσοκομείο, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 70 σε ημερήσια βάση.

Οι σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού προκαλούν «ασφυξία». Οι λίγες νοσηλεύτριες που απασχολούνται στο νοσοκομείο καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογα μεγάλο φόρτο εργασίας, θυσιάζοντας Σαββατοκύριακα και άδειες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ