Πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βία κατά των υγειονομικών.
Αφισοκόλληση πραγματοποίησε χθες στους χώρους του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», η διοίκηση του ιδρύματος.
Οι αφίσες απεστάλησαν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στο πλαίσιο επανεργοποίησης της καμπάνιάς του για τη βία κατά των ιατρών και με αφορμή πρόσφατο παρόμοιο συμβάν.
Ο ΠΙΣ λαμβάνει πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και λήψης μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας έχοντας μάλιστα ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η κίνηση αυτή ωστόσο δείχνει και τις επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης.
Αφορμή για την αφισοκόλληση στάθηκε η τελευταία επίθεση σε γυναίκα γιατρό του νοσοκομείου, πριν από δυο εβδομάδες.
Δεκάδες είναι τα περιστατικά λεκτικής βίας αλλά και επιθέσεων κατά των υγειονομικών, σε κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας γι΄αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Μάλιστα ο ΠΙΣ έχει ήδη ζητήσει νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποδοτικό η βία κατά της λευκής μπλούζας.
Ειδικότερα ο ΠΙΣ απαιτεί να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει
στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε θύματα.
Ο επιστημονικός σύλλογος ζητάει:
– Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε
να επικαιροποιηθούν τα προηγούμενα αιτήματά του τα οποία επικεντρώνονται στα παρακάτω:
-Δημιουργία “Παρατηρητηρίου κατά της Βίας” σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομενων.
-Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.
-Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
-Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.
– Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με
προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με
εκπαιδευμένο προσωπικό ασφάλεια.