Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες

 

Η κυβέρνηση παίρνει παράταση από τις Βρυξέλλες προκειμένου τα δημόσια οικονομικά να προσαρμοστούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως το «πάγωμα» των αποδοχών όχι μόνο δεν μετατίθεται αλλά επιδιώκεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Το 2010, δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τη φετινή μηδενική μεταβολή, οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων θα τεθούν στην προκρούστεια κλίνη των ελλειμμάτων.

Στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έληξε η διετής συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ το 2008, οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολες. Κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της πτώσης του ΑΕΠ και της καθήλωσης του πληθωρισμού. Το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, ο πληθωρισμός είναι σήμερα κάτω από το 1% και το ερώτημα δεν είναι η βελτίωση της οικονομικής θέσης του μισθωτού αλλά αυτή καθεαυτή η θέση εργασίας. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός πως επίκεινται τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το συνέδριο της ΓΣΕΕ τον προσεχή Μάρτιο, το συνέδριο (αλλαγής φρουράς) του ΣΕΒ τον Μάιο και οι εθνικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εργοδότες επιχειρούν από τώρα, εγκαίρως και κυρίως ενόσω διαρκεί η κρίση, να ανοίξουν θέμα μισθολογικών αναπροσαρμογών ποντάροντας σε αυξήσεις το πολύ έως 2% από τις αρχές του έτους. Ποσοστό που δεν ελπίζεται να φέρει συναίνεση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

Με δεδομένο ότι την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων θα γίνουν και βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, φαίνεται ότι και το επίπεδο των μισθών θα «παιχτεί» στα προεκλογικά μπαλκόνια.

Χ. Μ.