Αυξήσεις στα αναδρομικά

 

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Μεγάλες αυξήσεις στην καταβολή των αναδρομικών που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προοιωνίζεται εισήγηση ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ). Σύμφωνα με αυτήν, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η νομοθετική διάταξη που απαγορεύει, σε πολίτες, τη χορήγηση αναδρομικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις πέραν της διετίας.

 Σε περίπτωση που η δικαστική πρόταση υιοθετηθεί από το ΑΕΔ θα οδηγήσει σε κατάρρευση το ειδικό προνομιακό καθεστώς που επιφυλάσσει το Δημόσιο για τον εαυτό του και θα ανοίξει τον δρόμο για την είσπραξη υπερδιπλάσιων ποσών που οφείλονται σε υπαλλήλους ως αναδρομικά από οικονομικές αξιώσεις τους (επιδόματα, διαφορές αποδοχών κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα των 176 ευρώ θα μπορούν να το διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας.

Ο σύμβουλος Επικρατείας Χρ. Ράμμος θα εισηγηθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ ότι το νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει ότι η παραγραφή των χρηματικών αξιώσεων κατά των ΝΠΔΔ είναι διετής παραβιάζει τη συνταγματική διάταξη για την ισότητα των πολιτών. Και αυτό διότι θεσπίζει εις βάρος των υπαλλήλων ειδική βραχυπρόθεσμη παραγραφή που περιορίζει το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή αποζημίωσης για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο διεκδικεί τις αξιώσεις του έναντι των πολιτών σε βάθος χρόνου πενταετίας και όχι διετίας.

Παραγραφή

Η διετής παραγραφή είναι σύμφωνα με τον κ. Ράμμο αντίθετη και στην ΕΣΔΑ, διότι περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημόσιας ωφέλειας. Στην έννοια της περιουσίας, προσθέτει ο εισηγητής, περιλαμβάνονται όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και όλα τα δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως» και τα κεκτημένα «οικονομικά συμφέροντα».

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΑΕΔ ύστερα από τις αντίθετες αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα ανώτατα δικαστήρια για το θέμα. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ταχθεί υπέρ της πενταετούς παραγραφής, όπως και το Μισθοδικείο το οποίο τον Δεκέμβριο του 2005 άναψε το πράσινο φως στους δικαστικούς λειτουργούς να εισπράξουν αναδρομικές διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. για την τελευταία πενταετία. Στον αντίποδα κινούνται οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχουν κρίνει ότι είναι συνταγματική η διετής παραγραφή προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ. *