Αύξηση κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων του αναπνευστικού

Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, αλλά και των ιώσεων του αναπνευστικού καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά, εκ των οποίων το 70% έχει προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτήν την εποχή και το 30% από τον ιό της γρίπης

 

¶λλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης

Νοσημάτων, ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 261 κρούσματα γρίπης σε ενήλικες και παιδιά έως και την 1η Μαρτίου 2009. Το χαρακτηριστικό του ιού της γρίπης, φέτος, είναι ότι εμφανίζεται με πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, στη συνέχεια ο πυρετός πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα. Ωστόσο, μετά από λίγο ο πυρετός επανεμφανίζεται για δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση των αυξημένων κρουσμάτων της γρίπης άρχισε αρκετά αργότερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2009 αντί στις αρχές Δεκεμβρίου 2008, οπότε εμφανίζονται συνήθως τα κρούσματα.

“Είναι γεγονός ότι διανύουμε περίοδο έξαρσης των περιστατικών της γρίπης. Φέτος η γρίπη μάς επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου. Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί έχουν εμφανίσει κάποια επιπλοκή”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.



Έξαρση ιώσεις έως τέλος Μαρτίου

Ιδιαίτερα ανησυχητικές, όμως, είναι οι ιώσεις του αναπνευστικού, οι οποίες εμφανίζονται με τα συμπτώματα της… γρίπης. Αυτές εμφανίζονται με υψηλό πυρετό (39 – 40) που διαρκεί 5 ή 6 μέρες και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πυρετός δεν πέφτει εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών. Επίσης, προκαλούν έντονο ρίγος και βήχα, ενώ οι παιδίατροι τις χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως σοβαρές, καθώς είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Αυξημένη είναι η προσέλευση των μικρών ασθενών στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, από τα 80 περιστατικά που πήγαν στο νοσοκομείο, τα 40-45 εμφάνιζαν συμπτώματα ίωσης που θύμιζε… γρίπη.
“Οι αναπνευστικές ιώσεις που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο τα παιδιά μάς ανησυχούν περισσότερο από τη γρίπη, διότι, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, προκαλούν επιπλοκές, όπως πνευμονία και ωτίτιδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων θα συνεχιστεί έως το τέλος Μαρτίου”, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά. Επίσης, εάν ο βήχας επιμένει και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη των επιπλοκών.