“ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” Εφημερία με δικό τους πρόγραμμα

Την άρνηση των γιατρών του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» να θέσουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών με “σχετικά ασφαλές” πρόγραμμα εφημεριών συνάντησε η απόφαση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Ματθαίου Τσούγκα να περικόψει κατά 25% τις εφημερίες, ώστε να τις προσαρμόσει στα ελλιπή διατιθέμενα κονδύλια.

Του Κωστή Κεκελιάδη

Οι γιατροί αποφάσισαν να εφημερεύσουν χθες σε πλήρη σύνθεση έχοντας την κάλυψη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν το νοσοκομείο νωρίς το πρωί με την έναρξη της εφημερίας. Σήμερα ΕΝΙΘ και ΟΕΝΓΕ καταθέτουν μήνυση κατά του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ σε συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στις περικοπές το επόμενο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του “Αγίου Δημητρίου” προχώρησε σε περικοπές στο πρόγραμμα, επικαλούμενος τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για εφημερίες από το υπουργείο Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου αρνήθηκαν να συναινέσουν σε ανάλογες περικοπές, κρίνοντας ότι οδηγούν σε μη ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Τις ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι τη χθεσινή γενική εφημερία η διοίκηση τήρησε “σιγή ασυρμάτου” εμμένοντας στην άποψη των ασφαλών προγραμμάτων, αλλά οι γιατροί αναρωτιούνται πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, όταν για παράδειγμα στη χειρουργική κλινική αντί οκτώ ειδικευμένων και ειδικευόμενων κλήθηκαν να εφημερεύσουν μόνον πέντε: “Με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε σε δεύτερο χειρουργείο, αν χρειαστεί, ποιοι θα καλύπτουν τις ανάγκες στα επείγοντα των εξωτερικών ιατρείων και τι θα συμβεί, εάν προκύψει επείγουσα ανάγκη σε ασθενείς που ήδη βρίσκονται στη χειρουργική ή άλλη κλινική;”, αναρωτιόνταν χθες οι χειρουργοί.

“Η απόφαση του διοικητή να περικόψει τα προγράμματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των κλινικών και του επιστημονικού συμβουλίου είναι και παράνομη και επικίνδυνη”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι “το ΕΣΥ οφείλει να μείνει ανεπηρέαστο από το γενικό κλίμα περικοπών δημοσίων δαπανών”, καθώς και ότι τα “ελλείμματα στα νοσοκομεία εκτοξεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα που οι παρούσες διοικήσεις βρίσκονται εν αναμονή της αντικατάστασής τους”.

Η αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα υπογράμμισε ότι στα νοσοκομεία δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο εξαιτίας της περικοπής κατά 1,4 δισ. ευρώ των ετήσιων κονδυλίων για το ΕΣΥ, που οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, “με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να αφήνει την αξιοπρέπειά του στο θυρωρείο, πριν να μπει στο νοσοκομείο”.

Ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επισήμανε ότι “με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010 τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το δημόσιο σύστημα υγείας”. ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το θέμα των εφημεριών βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση περικοπής και αλλαγής του τρόπου κατανομής των σχετικών κονδυλίων. Οι κλινικές καταθέτουν μηνιαία προγράμματα τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας για μονομερή αθέτηση της κλαδικής συμφωνίας και παράλληλα προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Στη Θεσσαλονίκη σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ήδη οι γιατροί του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (“Λοιμωδών”) και του αντικαρκινικού “Θεαγένειου”, ενώ από την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν επισχέσεις σε “Άγιο Δημήτριο” και “Γ. Γεννηματά”.