Με την αγωνία και το φόβο για την υγεία των ίδιων αλλά και των ασθενών ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”. Αιτία είναι η ύπαρξη αμιάντου στο κτίριο της αιμοδοσίας, χώρο που μετρά περίπου 30 χρόνια ζωής και στον οποίο δεν έγιναν ποτέ εργασίες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού.
Της Νικολέτας Μπούκα
Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι από το 2005 υπάρχει οδηγία του υπουργείου Υγείας για την απομάκρυνση υλικών που περιέχουν ίνες αμιάντου από τα νοσοκομεία της χώρας, στον “¶γιο Παύλο” εργαζόμενοι και ασθενείς συνεχίζουν να ζουν συντροφιά με αυτόν.
“Καθημερινά ζούμε με την αγωνία για την υγεία μας. Το κτίριο της αιμοδοσίας είναι παλιό, έγινε μετά το σεισμό και είναι φτιαγμένο από αμίαντο. Σε αυτό στεγάζονται το τμήμα της αιμοδοσίας και το αιματολογικό εργαστήριο, ενώ καθημερινά υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος παιδιά με μεσογειακή αναιμία. Καθημερινά εργάζονται στο χώρο αυτό τουλάχιστον 50-60 άτομα, ενώ οι αιμοδότες ανέρχονται στους 40”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον “¶γιο Παύλο” Δημήτρης Βαλαρούτσος.
Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί με απόφαση του δ.σ. του νοσοκομείου το 2006, ο αμίαντος εντοπίζεται στην επικάλυψη της στέγης της παλαιάς πτέρυγας του τμήματος αιμοδοσίας, στην πλαγιοκάλυψη της νέας πτέρυγας, σε εσωτερικές τοιχοποιίες της νέας πτέρυγας, στο χώρο των αποδυτηρίων και στο λεβητοστάσιο του κτιρίου.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του “Αγίου Παύλου” Θεόδωρος Γκοράνης εξηγεί στη “Μ” ότι σχεδόν δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε στο υπουργείο Υγείας έγγραφο με το οποίο ζητά να εγκριθεί, από άποψη σκοπιμότητας, η αντικατάσταση και η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτίριο της αιμοδοσίας και να εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την εκτέλεση των εργασιών αυτών.
ΣΤΟ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”
Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο, όπου αμίαντος υπάρχει σε χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.
“Ο αμίαντος υπάρχει στο νοσοκομείο μας πάνω από 20 χρόνια. Εντοπίζεται στα εξωτερικά ιατρεία της οφθαλμολογικής κλινικής, στα εξωτερικά ιατρεία της ψυχιατρικής κλινικής, καθώς και στην αίθουσα διδασκαλίας που χρησιμοποιείται από τους νοσηλευτές. Πριν από πολλά χρόνια οι αρμόδιοι είχαν αναφέρει ότι θα προχωρούσαν σε κατεδαφίσεις αλλά δεν έγινε τίποτα. Φυσικά και ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, δηλώνει στη “Μ” ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Λάζαρος Λαζούλας.
Την ίδια στιγμή, απομακρύνεται ο αμίαντος από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων. Όπως διαβεβαιώνει ο διοικητής Γιάννης Καρακουλάκης, αμίαντος υπήρχε στις στέγες δύο λυόμενων κτιρίων.
“Πριν από δύο χρόνια απομακρύνθηκε το επικίνδυνο υλικό από το ένα λυόμενο κτίριο, ενώ από τις 20 Αυγούστου θα αρχίσουν οι εργασίες για την απομάκρυνσή του και από το δεύτερο. Σε αυτό δεν εισέρχονται εργαζόμενοι. Λειτουργεί ως χώρος φύλαξης παλιών ακτινογραφιών”, εξηγεί ο κ. Καρακουλάκης.