“Μπάχαλο” επικρατεί με τη θεώρηση των συνταγών που ξεπερνούν το κόστος των 150 ευρώ από ελεγκτές γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, σχεδόν οκτώ μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου 3846/2010 η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, καθώς τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για την… ύπαρξη του νόμου.
Της Νικολέτας Μπούκα
Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι οποίοι γίνονται “μπαλάκι”, καθώς πηγαινοέρχονται από το φαρμακείο στο ασφαλιστικό τους ταμείο, και πάλι πίσω, χωρίς να βγάζουν άκρη και χωρίς να καταφέρνουν να θεωρήσουν τη συνταγή, ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους.
“Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και ο Οίκος Ναύτου, δεν έχουν ιδέα για την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν έχουν ελεγκτές γιατρούς και συνεπώς δεν θεωρούν τις συνταγές. Ειδικά, στον ΟΠΑΔ τα παραρτήματα του στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν κι απέμεινε μόνο αυτό στην οδό Σαπφούς. Οι ασφαλισμένοι έρχονται στο φαρμακείο, τους λέμε ότι χρειάζεται θεώρηση της συνταγής, πηγαίνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο και από εκεί τους ξαναστέλνουν σε εμάς, με αθεώρητη τη συνταγή, διότι αγνοούν το νέο νόμο”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Επίσης αναφέρει πως ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη συνταγή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης(ΑΜΚΑ) του γιατρού που τη χορηγεί. Ωστόσο οι γιατροί, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των φαρμακοποιών, αρνούνται να δώσουν το ΑΜΚΑ τους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικό δεδομένο.
“Η κατάσταση που επικρατεί είναι σοβαρή. Είχαμε ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να δοθεί παράταση έως το τέλος του μήνα, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να χορηγούμε φάρμακα, διότι δεν παίζουμε με την υγεία των ασθενών”, λέει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Το ίδιο πρόβλημα επισημαίνουν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, οι οποίοι τονίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι συνταγές επιστρέφονται στα φαρμακεία αθεώρητες, οι φαρμακοποιοί τις εκτελούν υποχρεωτικά, αρνούμενοι να αφήσουν τους ασφαλισμένους χωρίς φάρμακα.