Αγωγές προμηθευτών σε δέκα νοσοκομεία

Της Ελένης Πετροπούλου

«Πνιγμένα» στα χρέη είναι τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ιατρικά υλικά (από γάζες και γάντια μέχρι καθετήρες, βηματοδότες και ιατρικά εργαλεία) και μηχανήματα, μετά την απόφαση των προμηθευτών να αναστείλουν τις παραδόσεις έως την Παρασκευή.

Τα νοσοκομεία, μάλιστα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά δικαστήρια, στα οποία προσφεύγουν μέσα στις επόμενες μέρες οι προμηθευτές για την καθυστέρηση πληρωμών.

Εκτός από τις ξεχωριστές αγωγές που καταθέτουν οι προμηθεύτριες εταιρείες, εντός την εβδομάδας έρχονται και ομαδικές αγωγές.

Σε πρώτη φάση, η «καμπάνα» χτυπά για 10 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικόν, Νίκαιας, Ερυθρός, Ιπποκράτειο Αθηνών και τα Πανεπιστημιακά Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, και Ηρακλείου), για τα οποία 36 εταιρείες θα καταθέσουν ομαδική αγωγή για τη πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των τιμολογίων, που δεν έχουν εισπράξει. Οι οφειλές τους φθάνουν τα 145 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2005!

Μεγάλα χρέη
«Δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χρύσανθος Μητρόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ). O πρόεδρος του ΣΕΠ κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος υπογράμμισε, ότι « τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο (1997/512εκ. ευρώ, 2001/1012εκ. ευρώ, 2004/2,7 δις ευρώ και 2008/5,1 δισ. ευρώ)» ενώ φαίνεται πλέον ότι έχουν αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, στην συνάντηση όλων των προμηθευτών με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας, που έγινε τη Πέμπτη 5/2/2009, «διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Συγκεκριμένα:

1. Η διάταξη νόμου για το διακανονισμό των χρεών δεν εισήχθη στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση των γιατρών, όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί το Υπουργείο Υγείας.

2. Το Υπουργείο Υγείας δεν είχε ενημερώσει το Οικονομικών ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις παραγγελίες από τις παλαιές συμβάσεις, το οποίο χρήζει νομοθετικής ρύθμισης.

3. Ουδείς γνωρίζει, ως όφειλε, το ακριβές ύψος των χρεών, εκτός από τα στοιχεία που ζητήθηκαν και εστάλησαν από τους προμηθευτές, ώστε να μπορεί να κάνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό προγραμματισμό.

4. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι τα διαθέσιμα του, από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2009 για την υγεία, για να καθορίσει ποιο ποσό μπορεί να διαθέσει εν προκειμένω εντός του 2009.

Έτσι ενώ αρχικά εξαγγέλθηκε ότι θα πληρωθεί άμεσα μετρητοίς το 30% των οφειλών, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, στη συνάντηση αυτή έγινε συζήτηση για το μισό του ποσού αυτού, δηλαδή για 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% των χρεών.

5. Τέλος ο υπουργός Οικονομίας δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει τη μορφή, το ύψος και το χρόνο των ομολόγων, με τα οποία θα εξοφληθεί το υπόλοιπο του χρέους σε δύο ετήσιες δόσεις.