Αγώνας και μετά την ψήφιση

Με προσφυγές κατά των άρθρων που «ληστεύουν» τα Ταμεία, απεργίες όταν επιχειρηθούν στην πράξη οι ενοποιήσεις και συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, απαντούν τα συνδικάτα στις ανατροπές για το Ασφαλιστικό

21/3/2008

Για «τη μητέρα όλων των μαχών» που θα δοθεί στα δικαστήρια ετοιμάζονται τα συνδικάτα, που ενισχυμένα από την πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια χαράσσουν πυρετωδώς τα επόμενα βήματά τους.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, θα βρεθεί μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις αλλά και σε μπαράζ ατομικών και ομαδικών προσφυγών (κυρίως για την περιουσία των Ταμείων και την τύχη των επικουρικών).

Η πλευρά των εργαζομένων κάνει επίδειξη ισχύος και αντοχής και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στο «Εθνος» πως «θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας». Το μέγεθος της συγκέντρωσης σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δίνουν άλλον «αέρα» στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το μήνυμα είναι σαφές: ο «πόλεμος» για το Ασφαλιστικό δεν τελειώνει με την ψήφιση του νόμου, αλλά έπεται συνέχεια. Η χώρα πρόκειται να μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο, ενώ θα υπάρξουν προσφυγές ακόμη και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνδικάτα θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις:

1. «Μεταφορά» της μάχης στα δικαστήρια με μπαράζ ομαδικών και ατομικών προσφυγών. Εδώ και μέρες νομικοί μελετούν τη συνταγματικότητα διαφόρων διατάξεων και ορισμένες Ομοσπονδίες (π.χ. των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στις τράπεζες) ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές.

2. Συλλογή υπογραφών για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, αν και τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

3. Προκήρυξη απεργιών, όπου και όποτε επιχειρείται να εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Οι απεργίες θα είναι ανά κλάδο αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και πανελλαδική κινητοποίηση.

Στο δικαστικό μέτωπο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιουσία των Ταμείων και την «τύχη» των επικουρικών φορέων και των κλάδων υγείας.

Τα βασικά επιχειρήματα των συνδικάτων είναι πως:

Δεν είναι δυνατόν να «μεταφέρεται» με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικό διάλογο η περιουσία των Ταμείων που ενοποιούνται.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα μοιραστεί η περιουσία όσων φορέων «τεμαχιστούν», δηλαδή θα σπάσουν σε περισσότερα από ένα κομμάτια. Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Ταμεία θα γίνουν… φύλλο και φτερό, καθώς χωρίζονται η επικουρική σύνταξη, η πρόνοια και οι κλάδοι υγείας.

Δεν μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει στα επικουρικά Ταμεία, όπου δεν συνεισφέρει οικονομικά. Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης καταβάλλουν χρήματα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι και δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή.

Επικουρικά

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις σε όσα επικουρικά Ταμεία είναι προϊόντα συλλογικών συμβάσεων. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τα Ταμεία των τραπεζών και έχουν υπάρξει προσφυγές (καθώς στους συγκεκριμένους φορείς έχει ήδη παρέμβει η κυβέρνηση). Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση για τον φορέα της Εμπορικής -το ΤΕΑΠΕΤΕ- δικαιώνει τον σύλλογο των εργαζομένων.

Δεν μπορεί με υπουργικές αποφάσεις να αλλάζουν παροχές των κλάδων υγείας και των επικουρικών Ταμείων. Εκτιμάται πως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη μείωση των παροχών σε δεύτερη φάση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

kokkaliari@pegasus.gr

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Τα δικαστήρια θα καταρρίψουν τον νόμο

«Πρόκειται για έναν ασφαλιστικό νόμο που μέλλει να καταστεί μετέωρος, επειδή τόσο τα ελληνικά δικαστήρια όσο και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου είναι βέβαιο ότι θα καταρρίψουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις (π.χ. μείωση συντάξεων, μεταφορά αποθεματικών κ.ά.)».