Αγρια περικοπή αποδοχών

«Αρμαγεδδών» σαρώνει ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου-«σκούπα» το οποίο κατέθεσε με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση οδηγούν σε τεράστιες εισοδηματικές απώλειες εκατομμύρια εργαζόμενους σε μία περίοδο που η αγοραστική τους δύναμη έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το 1/4 των μηνιαίων αποδοχών τους, όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 5%.

 

Μάλιστα οι περικοπές δεν αφορούν μόνο τα λεγόμενα? ρετιρέ.Πιάνουν τόσο τους υπαλλήλους με μέσα εισοδήματα όσο και τους χαμηλόμισθους.


Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα ελέω εργασιακών συμβάσεων η μείωση των μισθών μπορεί να φθάσει και το 26%. Να αναφέρουμε πως στα χαμηλά κλιμάκια για παράδειγμα ένας σερβιτόρος με τρία χρόνια προϋπηρεσία, ο οποίος παίρνει 939 ευρώ τον μήνα, θα χάσει 138 και θα πέσει στα 801 ευρώ. Τραπεζικός με εννέα χρόνια προϋπηρεσίας θα πέσει από τα 1.011 στα 947 ευρώ.

Και δεν φαίνεται να έχουν άδικο αν αναλογιστούμε πως ένας μηχανικός στον ΟΣΕ με 34 χρόνια στην υπηρεσία λαμβάνει σήμερα 3.233 μεικτά και μετά το «κούρεμα» θα πέσει στα 2.450, με τις απώλειες να φθάνουν στα 783 ευρώ τον μήνα. Στον ΗΣΑΠ μηχανοδηγός με αποδοχές 2.500 ευρώ, από τις αρχές του 2011 θα τις δει να υποχωρούν στα 1.900 ευρώ. Η κυβέρνηση από τις μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ στοχεύει σε εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις επιταγές του αναθεωρημένου Μνημονίου, αν οι περικοπές στους δημόσιους οργανισμούς δεν οδηγήσουν στην οικονομική τους εξυγίανση τότε απομένει μόνο το «λουκέτο». Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων τα οποία και έλαβαν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις

Μάλιστα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου αποφασίστηκε οριζόντια μείωση αποδοχών κατά 10%, από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά απεργία διαρκείας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από μερίδα συνδικαλιστών οι μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ εκλαμβάνονται ως προπομπός ανάλογων νέων μειώσεων στον «στενό» δημόσιο τομέα που θα έλθουν με το ενιαίο μισθολόγιο.

Ο αντίλογος που προβάλλεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση η τρόικα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ερχόμενου Μαρτίου ύψους 15 δισ. ευρώ.

ΔΕΚΟ

Επιστροφή στους μισθούς του 2000 με «ψαλίδι» έως και 40%

Τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω σε επίπεδο αποδοχών υπολογίζουν ότι τους γυρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Θανάση Λεβέντη, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στον Ομιλο βάσει του σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης που τους παρουσιάστηκε θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 800-900 ευρώ μεικτά τον μήνα. Βάσει του νέου νόμου θα εφαρμοστεί μείωση των συνολικών αποδοχών όσων λαμβάνουν μεικτές αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ κατά 10% (αφορά 89% των εργαζομένων), ενώ ορίστηκε πλαφόν 4.000 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές και ποσοστού 10% στις δευτερεύουσες απολαβές.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «κατάσταση εξαθλίωσης», τονίζοντας ότι το πλαφόν των 4.000 ευρώ τον μήνα είναι πλασματικό: «Τα στοιχεία είναι πλασματικά. Ελάχιστοι παίρνουν σήμερα 4.000 ευρώ. Η πλειονότητα των εργαζομένων με 25 χρόνια προϋπηρεσίας και με επιδόματα οικογένειας και ανθυγιεινής εργασίας παίρνει 2.200 ευρώ, και στο εξής οι αμοιβές τους θα κατρακυλήσουν στα 1.980 ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος των τεχνικών της ΕΘΕΛ, Αποστόλης Ραυτόπουλος.

Οι ίδιοι μάλιστα επιμένουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πραγματικές μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα φτάσουν έως και το 40%: «Ο υπουργός Υποδομών είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ανατραπεί ο τρόπος ζωής των εργαζομένων. Ας μας πουν τώρα αν εκείνοι θα μπορούσαν να ζήσουν τρία παιδιά με 1.900 ευρώ τον μήνα μεικτά» τονίζει ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του μετρό, Χρήστος Κούκης.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τέσσερα παραδείγματα μείωσης μισθών 

Μετρό: Εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας με ειδικότητα ηλεκτροδηγού που λάμβανε συνολικές μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.200 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακού επιδόματος και χρονοεπιδομάτων, με τον νέο νόμο θα λαμβάνει 1.980 ευρώ μεικτά.

ΗΣΑΠ: Μηχανοδηγός με 27 χρόνια προϋπηρεσίας και τρία παιδιά είχε συνολικές αποδοχές ύψους 2.500 ευρώ μεικτά τον μήνα συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας και του ανθυγιεινού. Από το 2011 θα παίρνει 1.900 ευρώ μεικτά τον μήνα.

ΟΣΕ: Μηχανικός με 34 χρόνια προϋπηρεσίας έπαιρνε 3.233 ευρώ τον μήνα μεικτά με τα χρονοεπιδόματα και τα επιδόματα σπουδών, θέσης, ανθυγιεινό, οικογενειακό, προγράμματος, βιβλιοθήκης και τεχνικό. Πλέον θα λαμβάνει περίπου 2.450 ευρώ.

ΕΘΕΛ: Τεχνικός με 32 χρόνια προϋπηρεσίας και δύο παιδιά έπαιρνε συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές ύψους 2.700 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακού επιδόματος, ανθυγιεινού και νυχτερινής εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι αποδοχές του θα μειωθούν και θα παίρνει 2.030 ευρώ μεικτά.

Κ. Τσαχάκης – Μ. Λιλιοπούλου