Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο, στο οποίο κάθε χρόνο οδηγούνται περίπου 10.000 νέοι ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εφαρμόστηκε ίσως η δραστικότερη περικοπή δαπανών για προμήθειες υλικών χειρουργείου: από τα 4,5 εκατομμύρια που διατίθεντο κάθε χρόνο φέτος τα κονδύλια μειώθηκαν στα 500 ευρώ με απόφαση του διοικητή Άρη Μουσιώνη.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Σε συνέλευσή τους την περασμένη εβδομάδα οι γιατροί του νοσοκομείου κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τη μείωση του ποσού που διατίθεται για την προμήθεια αιμοστατικών (υλικά σε μορφή μεμβράνης ή σκόνης που σταματούν την αιμορραγία κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων και αποτρέπουν την πρόκληση συμφύσεων και ειλεού). Ο διοικητής του «Θεαγενείου», που κλήθηκε στη συνέλευση, για να ενημερώσει, και μετά του ζητήθηκε να αποχωρήσει, ενέταξε τη μείωση στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής περιστολής των δημοσίων δαπανών του υπουργείου Υγείας.
«Αν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν μέχρι πέρυσι ήταν σπατάλη, η ελεύθερη πτώση στα 500 ευρώ δεν συνιστά περικοπή δαπανών αλλά αριθμητική μείωση και ενδεχομένως ποιοτική υποβάθμιση χειρουργικών πράξεων», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης.
Ο βαθμός χρήσης των αιμοστατικών επαφίεται στην κρίση του κάθε χειρουργού ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης, αφού δεν υπάρχουν επιστημονικά πρωτόκολλα που να καθορίζουν με ακρίβεια τους όρους και ο μοναδικός οδηγός πλεύσης είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που είχε εκδώσει το ΙΚΑ.
Αντεστραμμένη εικόνα
Τη συζήτηση για τις δραστικές περικοπές πυροδότησε ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αιτιολογηθούν σε πρόσφατη κοινή τηλεοπτική εμφάνιση του διοικητή του νοσοκομείου και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Μουσιώνης είχε αναφέρει ότι «τον Αύγουστο του 2008 εξαιτίας της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού σε υπερδιπλάσιες τιμές δεκαεννέα ασθενείς οδηγήθηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
Η ευθεία κατηγορία για εσκεμμένη πρόκληση βλάβης σε ασθενείς προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των γιατρών. Με κοινή επιστολή τους τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) όσο και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητούν από τον διοικητή να ανακαλέσει, αφού όπως προκύπτει από την αναφορά προς τον ΙΣΘ του τέως διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του «Θεαγενείου» Θ. Μπισχινιώτη για το -προ διετίας- γεγονός:
1. Οι παρενέργειες που προκλήθηκαν στους ασθενείς συνδέθηκαν με μία συγκεκριμένη παρτίδα αντισυμφυτικής μεμβράνης.
2. Οι γιατροί διαπίστωσαν το πρόβλημα, έκαναν εργαστηριακούς ελέγχους, δοκίμασαν την ουσία σε πειραματόζωα, εντόπισαν την τοξικότητα της μεμβράνης και διέκοψαν τη χορήγηση της συγκεκριμένης παρτίδας.
3. Ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, που ακολούθως εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης της συγκεκριμένης παρτίδας μεμβρανών.Από τους δεκαεννέα ασθενείς που εμφάνισαν παρενέργειες μία γυναίκα κατέληξε, ενώ σε δύο προκλήθηκαν μόνιμες βλάβες νεφρικής ανεπάρκειας, εκ των οποίων η μία κατέθεσε μήνυση εναντίον του νοσοκομείου, της υγειονομικής περιφέρειας και του δημοσίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί.
Στη συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, οι γιατροί ζήτησαν από όποιον καταγγέλλει να το κάνει με στοιχεία κι όχι αόριστα και ο διοικητής απέδωσε τον τρόπο παρουσίασης του συμβάντος στα «αιμοβόρα ΜΜΕ».