Αίτημα για αγγειοχειρουργική κλινική στη Θεσσαλονίκη

 

Χιλιάδες ασθενείς από κάθε γωνιά της Μακεδονίας στερούνται εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας, λόγω της έλλειψης αγγειοχειρουργικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη.

Αν λειτουργούσε μια τέτοια κλινική, θα επωφελούνταν το 20% του πληθυσμού -καθώς τόσοι υπολογίζεται ότι προσβάλλονται από τις παθήσεις των αγγείων, δηλαδή των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος- όπως επισημαίνουν οι καθηγητές Ιατρικής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και Αστέριος Κατσαμούρης. Με σχετική επιστολή τους ενημερώνουν για την ίδρυση της κλινικής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος κοινοποίησε την επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας την παρέμβασή του. Οι δυο πανεπιστημιακοί εκθέτουν τους λόγους για τους οποίους «η ίδρυση αγγειοχειρουργικής κλινικής στο ΑΠΘ – ΑΧΕΠΑ είναι ώριμη και επιβεβλημένη», καθώς, όπως λένε, «ολόκληρη η Μακεδονία στερείται αγγειοχειρουργικής κλινικής».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, στη χώρα μας λειτουργούν πέντε ανεξάρτητες ακαδημαϊκές αγγειοχειρουργικές κλινικές, από μια στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Πάτρας, Θεσσαλίας και Αλεξανδρούπολης. Για την ίδρυση αντίστοιχης κλινικής στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΑΠΘ -που εστάλη τον περασμένο Νοέμβριο στο υπουργείο Παιδείας- και του διοικητικού συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ, που εστάλη στο υπουργείο Υγείας τον Ιούλιο του 2010.

Οι παθήσεις των αγγείων είναι συχνές και μεγάλη σημασία έχει τόσο η πρόληψή όσο και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η αποφρακτική αρτηριοπάθεια, για παράδειγμα, ευθύνεται για το 40% των θανάτων στον αναπτυγμένο κόσμο, αρκετοί από τους οποίους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα.

«Οι παθήσεις των αγγείων, είτε στην κλινική τους μορφή είτε στην υποκλινική, δηλαδή, όταν δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί, αφορούν το 20% του πληθυσμού. Σήμερα, εφόσον δεν υπάρχει αγγειοχειρουργική κλινική στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς παραπέμπονται σε κλινικές γενικής χειρουργικής στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Γ. Γεννηματάς» και Ιπποκράτειο. Στη Θεσσαλονίκη διαθέτουμε έμψυχο δυναμικό, δηλαδή αγγειοχειρουργούς, αλλά και υποδομές σε χειρουργεία, δεν υπάρχει, όμως, οργανωμένη μονάδα. Για να γίνει αυτό αρκεί μια κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας», αναφέρει στον «Α» ο κ. Κατσαμούρης.

Στο ΑΧΕΠΑ

Η αγγειοχειρουργική καθιερώθηκε ως ιατρική ειδικότητα το 1989 και η ίδρυση αγγειοχειρουργικής κλινικής θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα επιτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, σύμφωνα με τους καθηγητές. «Η ίδρυση κλινικής στο ΑΧΕΠΑ θα αποτελέσει και ιστορική δικαίωση, διότι από εδώ αναπτύχθηκε ο κλάδος. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να προάγουμε την αγγειοχειρουργική με το εξαίρετο δυναμικό μας στο οποίο πρόσφατα εντάχθηκε ο κ. Κατσαμούρης, ιδρυτής της αγγειοχειρουργικής κλινικής στην Κρήτη», τόνισε ο κ. Φαχαντίδης.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ