«Ακούει την κριτική μόνο από την τρόικα»

Πρόβλημα συνοχής, εκτός των προαναγγελθέντων κοινωνικών αντιδράσεων σε διάφορα μέτωπα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα, εν όψει εθνικής συνδιάσκεψης και ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η επιστολή τού επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλου, με την οποία επιτίθεται με σφοδρότητα κυρίως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, αλλά επί της ουσίας «χτυπά το σαμάρι γιατί δεν μπορεί να χτυπήσει τον γάιδαρο», ήτοι τον πρωθυπουργό, αποτελεί στην πραγματικότητα προάγγελο όσων θα διαδραματιστούν στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η σφοδρότητα και η επιθετικότητα των εκφράσεων Παναγιωτακόπουλου, η ανακοίνωση του οποίου εκδόθηκε με αφορμή την αντιπαράθεση του Ηλ. Μόσιαλου με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, είναι πρωτοφανής: Χαρακτηρίζει τον Ηλ. Μόσιαλο «εκπρόσωπο των πολιτικών εκείνων που θεωρούν ότι θα αλλάξουν την κοινωνία, αφού πρώτα την ακρωτηριάσουν και την εξαφανίσουν», αλλά και «θεωρητικό της προκρούστειας νεοφιλελεύθερης συνταγής», «αυθεντικό εκπρόσωπο των οίκων αξιολόγησης», «βασιλικότερο του βασιλέως, που απειλεί 700.000 εργαζόμενους» (εννοεί τους δημοσίους υπαλλήλους), «Σέρλοκ Χόλμς που ανακαλύπτει λευκές απεργίες», «διευθύνοντα σύμβουλο κερδοσκοπικής επιχείρησης».

Επιτίθεται όμως και «στους υπόλοιπους ευεργετηθέντες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, νεοεμφανιζόμενους πολιτικούς σωτήρες», εννοώντας προφανώς τη στενή ομάδα παρά τω πρωθυπουργώ, καλώντας τους «να αντιληφθούν ότι ούτε το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ, ούτε δικαιούνται να ευτελίζουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία μας, ούτε να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας».

Αμφισβητεί, τέλος, και το κατά πόσο η κυβέρνηση χαίρει πλέον της λαϊκής εντολής, αφού σημειώνει πως «είναι σαφές ότι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ως συνασπισμός εξουσίας αθροίζει αυτόνομες τεχνοπολιτικές δομές που αρέσκονται στην αυταρχική διαχείρισή της, χωρίς καμία νομιμοποίηση».

Τέλος, απευθύνεται και στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να αντιληφθεί ότι «οι άκαμπτοι ερασιτέχνες που παίζουν το ρόλο των υπουργών και οι επιθυμίες τους, δεν αποτελούν πολιτική πρόταση».

Η απάντηση Μόσιαλου υπήρξε λακωνική και άκρως σκωπτική: «Ο σύντροφος Παναγιωτακόπουλος δικαιούται να πει και μια κουβέντα παραπάνω αυτές τις χρονιάρες μέρες».

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει περαιτέρω έκταση στο θέμα.

Ούτως ή άλλως, εν όψει της άφιξης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, πατάει γκάζια από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε.

Σε κυβερνητική σύσκεψη, αύριο, υπό τον πρωθυπουργό, θα παρουσιαστούν πέντε νομοσχέδια (ενιαίο μισθολόγιο, απελευθέρωση ταξί, νέο φορολογικό, ανώτατη εκπαίδευση και αναδιοργάνωση ΜΜΕ), ενώ θα συζητηθούν και τα όσα θα παρουσιαστούν στην τρόικα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί και τις πρώτες εισηγήσεις για τα όσα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.