Αλαλούμ με τις προμήθειες

Χαοτική είναι η εικόνα που επικρατεί στις προμήθειες των νοσοκομείων. Το κόστος των υλικών διαφέρει σημαντικά ακόμη και σε νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. Το ίδιο υλικό κοστίζει τρεις και περισσότερες φορές παραπάνω σε γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η εικόνα αυτή προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή ο εισηγητής του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Σκουλάκης. Επικαλούμενος το Παρατηρητήριο Τιμών της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι ένα σετ λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής διατίθεται σε νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας σε τιμές που αποκλίνουν κατά 365%. Ανάλογες διαφορές (358%) παρατηρούνται στο κόστος προμήθειας αιμοστατικής σκόνης σε νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη Βουλή να στείλει τα στοιχεία στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και να υπάρξει εξορθολογισμός του φαινομένου. Απευθυνόμενος στην υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστούν τα χρέη του ΕΣΥ, ώστε τα νοσοκομεία να εξοφλούν με μετρητά και να διαπραγματεύονται τις τιμές των υλικών που προμηθεύονται.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κ. Γιώργος Κιοσές, ανέφερε χθες στο «Εθνος» ότι αποτελεί το 17% των συνολικών δαπανών Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, τα φάρμακα που καταναλώνονται στα νοσοκομεία αποτελούν το 24% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 76% διατίθεται μέσω φαρμακείων. Τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα που καταναλώνονται στη χώρα μας αποτελούν το 11% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που είναι διπλάσιο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, μειώσεις από 10% έως 18% εμφανίζουν τα λειτουργικά κόστη των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι οι δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα καλυφθούν. Υπάρχουν, δε, εκτιμήσεις για συγκράτηση των δαπανών έως και 20% έως το τέλος του χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νοσοκομεία της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, τα οποία εμφάνισαν μείωση αγορών κατά 18% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Δαπάνησαν, δηλαδή, 250 εκατομμύρια έναντι 307 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2009, χωρίς να ληφθούν μέτρα. Η εκτίμηση της ΥΠΕ είναι ότι το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή σειράς κυβερνητικών μέτρων.

Μεταξύ Υπ. Υγείας και ΝΔ
Κόντρα για την κωδικοποίηση των νόσων

Κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΝΔ προκαλεί η εφαρμογή του προγράμματος κωδικοποίησης των νόσων και των διαγνώσεων. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, στην οποία συμμετείχε και η υπ. Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα συμβάλει στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων και στην καλύτερη ταξινόμηση των αναγκών. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς.

Ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι είχε προγραμματιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή του στο σύνολο των μονάδων Υγείας δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην ελληνική επικράτεια.

Δημήτρης Καραγιώργος