Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κατόπιν εορτής και μετά από το τραγικό περιστατικό με τον 17χρονο Δημ. Γιαννακίδη ο οποίος έχασε το πόδι του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης επειδή το υγειονομικό σύστημα της Θράκης δεν κατέστη δυνατό να ανταποκριθεί, ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Χρ. Χρήστου εξέδωσε χθες εσωτερική εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει ότι στο εξής δεν θα κλείνει καμία κλινική του νοσοκομείου, εάν δεν υπάρχει προηγουμένως έγγραφη άδεια της διοίκησης…
Ο διοικητής του νοσοκομείου το φυσάει και δεν κρυώνει, καθώς δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το πρόβλημα όταν ο διευθυντής της πανεπιστημιακής αγγειοχειρουργικής κλινικής Μιλτ. Λαζαρίδης, καθηγητής Aγγειοχειρουργικής, είχε ενημερώσει προκλητικά τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι η κλινική θα κλείσει μονομερώς από τις 16 Ιουλίου! Ο διοικητής αδράνησε, η κλινική έκλεισε και ο άτυχος 17χρονος δεν βρήκε ιατρική βοήθεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ευθύνες για το μονομερές κλείσιμο της κλινικής φέρει και ο κ. Μανωλάς, διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, ο οποίος αδράνησε επίσης στην προειδοποίηση του διευθυντή της αγγειοχειρουργικής κλινικής.
Αφού ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος… έπεσε από τα σύννεφα για το τραγικό περιστατικό με τον 17χρονο, έσπευσε να ανακοινώσει ότι το ΕΣΥ αντιμετώπισε άριστα τον… καύσωνα και διαβεβαίωσε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας θα παρακολουθείται στενά από ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), αφήνοντας να εννοηθεί, βεβαίως, ότι μέχρι σήμερα ουδεμία παρακολούθηση υπήρχε, γεμίζοντας τους πάντες με απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έδωσε επίσης την περασμένη Παρασκευή εντολή στον υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο να μεταβεί αυθημερόν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση που οδήγησε στο τραγικό περιστατικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) στο νοσοκομείο, που διέταξε ό ίδιος ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αθ. Γιαννόπουλος, πανεπιστημιακός γιατρός και ο ίδιος, απέφυγε κατά τη σύσκεψη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης να θίξει τα κακώς κείμενα και η παρέμβασή του χαρακτηρίσθηκε περισσότερο ως… πυροσβεστική, καθώς συνέβαλε και αυτός από την πλευρά του στο “στρογγύλεμα” των ευθυνών τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης και της ίδιας της διοίκησης του νοσοκομείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης “δεν βλέπουν με καλό μάτι” τον διοικητή του νοσοκομείου και επιθυμούν διακαώς να τοποθετήσουν στη θέση του πανεπιστημιακό γιατρό της αρεσκείας τους. Ο Χρ. Χρήστου έχει γερά ερείσματα μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι υπηρετούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κύκλοι των γιατρών του ΕΣΥ του νοσοκομείου αναφέρουν χαρακτηριστικά στην “Α” ότι “ο διοικητής έχει μπει στο μάτι των πανεπιστημιακών, προσπαθεί να λύσει τα κακώς κείμενα, αλλά δεν έχει την αρμόζουσα στήριξη από το υπουργείο Υγείας και αποφεύγει να βάλει το χέρι του στη φωτιά”.
Σχετικά με τα περί απόδοσης ευθυνών σε όποιον από τους αγγειοχειρουργούς ή άλλους παράγοντες του νοσοκομείου αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη για το περιστατικό με τον 17χρονο, ο Δημ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι ξεχνά ή δεν είναι καλά πληροφορημένος για το πολύ καλά σχεδιασμένο προστατευτικό τείχος που έχουν χτίσει γύρω τους συντεχνιακά οι πανεπιστημιακοί γιατροί της χώρας, προκειμένου να αποφεύγουν τέτοιου τύπου διοικητικές και πειθαρχικές παρεμβάσεις και διώξεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί κρίνονται μόνο από τη Σύγκλητο του οικείου πανεπιστημίου, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει μόνο τη δυνατότητα να αιτηθεί από τη Σύγκλητο να επιληφθεί πειθαρχικά του θέματος, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την οποιαδήποτε ποινή στους πανεπιστημιακούς γιατρούς… Όταν ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επεχείρησε με τόλμη να γκρεμίσει αυτό το απαράδεκτο και αντικοινωνικό προστατευτικό τείχος γύρω από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, απλώς… εκπαραθυρώθηκε!
Αθ. Γιαννόπουλος: Ευθύνεται η διοίκηση
Ευθύνες στη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης επιρρίπτει ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος. Σε δηλώσεις του στην “Α”, ο Αθ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει ότι “η διοίκηση φέρει σαφώς ευθύνες επειδή επέτρεψε να κλείσει η αγγειοχειρουργική κλινική. Θα έπρεπε να κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι δυνατό να κλείσει κλινική του νοσοκομείου”. Πάντως, ο Αθ. Γιαννόπουλος δηλώνει ότι είναι θέμα του Δημ. Αβραμόπουλου εάν θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το πρόσωπο του διοικητή του νοσοκομείου, ενώ το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος της εβδομάδας. Εξάλλου, με εντολή του υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καταφθάνει σήμερα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διενεργήσει παράλληλη ανεξάρτητη έρευνα για το τραγικό περιστατικό.
Ο υφυπουργός Υγείας μας αναφέρει επίσης ότι απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Κ. Σιμόπουλο, ο οποίος είναι και διευθυντής της πανεπιστημιακής χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με την οποία του ζητεί να συγκαλέσει τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να επιβάλλει τις οφειλόμενες διοικητικές και πειθαρχικές ποινές.
Επίσης, ο Αθ. Γιαννόπουλος μας εξηγεί ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί ο ίδιος με τον άτυχο 17χρονο στα τέλη της εβδομάδας, για τον οποίο το υπουργείο Υγείας θα φροντίσει προκειμένου να του τοποθετηθεί υψηλών προδιαγραφών και πλήρους λειτουργικότητας τεχνητό μέλος.