Αλλαγές που τρομάζουν την πιάτσα

 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Αλλαγές στη «χρυσή» βιομηχανία του φαρμάκου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια από τη συνεχώς αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, που σε ποσοστό 86,5% είναι κρατική.

 Με τις νέες ρυθμίσεις θα υπάρξει ανακατανομή της «τράπουλας» μεταξύ των βασικών «παικτών», καθώς η συγκεκριμένη αγορά διακινεί ετησίως πάνω από 5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων έφθασαν στα 5,5 δισ. ευρώ, με το 72,5% να διοχετεύεται στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και το 27,5% στα νοσοκομεία.

Αύξηση των δαπανών

Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δει μέχρι στιγμής τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να εισβάλουν στον δικό τους… οίκο. Αντίθετα η αγορά τους παρουσιάζει συνεχιζόμενη αύξηση. Ιδιαίτερα η χώρα μας εμφανίζει φαρμακευτική δαπάνη με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη (τρέχει με ετήσιο μέσο όρο 13%).

Οι κυβερνητικές επιλογές, που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί πλήρως, προκαλούν εύλογα ανησυχία στους βασικούς «παίκτες», καθότι τα νέα μέτρα θα περικόψουν κατά πολύ το εκτιμώμενο κέρδος τους. Πόσω μάλιστα όταν σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι η φαρμακευτική αγορά θα εμφανίσει 4-6% αύξηση το 2010, φθάνοντας τα 825 δισ. δολάρια, ενώ η ετήσια αύξηση θα συνεχιστεί με ρυθμό 4-7% έως το 2013.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνάντηση που είχε την εβδομάδα που πέρασε με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για την προωθούμενη ανακοστολήγηση όσο και για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Για την ανατιμολόγηση, πρότεινε να μην υπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της «Ευρώπης των 25», αλλά με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της ευρωζώνης (συν της Αγγλίας).

Για τη λίστα φαρμάκων οι εκπρόσωποι του συνδέσμου εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η επαναφορά της θα αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ πρότειναν να εφαρμοστεί το σύστημα της «διπλής τιμής», δηλαδή τα σκευάσματα να δίνονται με χαμηλότερη τιμή στα ασφαλιστικά ταμεία και με ελεύθερη τιμή στην αγορά.

Στο μεταξύ οι μικρές εταιρείες, που διαθέτουν φάρμακα «αντίγραφα», βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί θα είναι η αρχή του τέλους για τη βιωσιμότητά τους. Σημείο κλειδί ο τρόπος τιμολόγησης των σκευασμάτων.

Οπως ανακοίνωσαν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα αντίγραφα θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτομάτως τα αντίγραφα θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις τιμές τους, συνεπώς το ποσοστό του κέρδους τους θα συρρικνωθεί στο χαμηλότερο σημείο.

Ούτως ή άλλως σήμερα πωλούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Αν ακολουθηθεί η μέθοδος που ισχύει σήμερα, όπου η τιμή των πρωτοτύπων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., άρα και τα αντίγραφα θα προσδιορίζονται με ανάλογο τρόπο, η αγορά τους θα παρουσιάσει καθίζηση.

Να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ για το 2009 τα επώνυμα πρωτότυπα φάρμακα κατέχουν στις πωλήσεις το 87% της αγοράς, ενώ τα αντίγραφα το 13%.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα πάντως εκτός από τη νέα τιμολόγηση που προκύπτει για τη φαρμακοβιομηχανία είναι η λήξη της πατέντας για τα περισσότερα φάρμακα που κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012 λήγουν οι πατέντες για τα περισσότερα μοναδικά φάρμακα που διατίθενται, ενώ ταυτόχρονα καμία μεγάλη ανακάλυψη δεν βρίσκεται προ των πυλών. Το γεγονός αυτό θα σημάνει αυτομάτως και τη μείωση τιμών κατά 20% σε όλα τα πρωτότυπα προϊόντα που κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα να αλλάξει και όλο το status της αγοράς.