Αλλάζει «χέρια» το σύστημα προμηθειών

Δεν θα πληρώνουν πλέον τα νοσοκομεία

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Στην αρμοδιότητα της νεοσύστατης Επιτροπής Προμηθειών Υγείας περνάει από το ερχόμενο έτος η οικονομική διαχείριση των προμηθειών ιατροτεχνολογικών υλικών και υπηρεσιών των μονάδων υγείας. Από 1ης Ιανουαρίου 2009, οι προμηθευτές θα πληρώνονται μέσω τραπεζών από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, και όχι από τα νοσοκομεία. Τα κονδύλια που απαιτούνται για τις προμήθειες υλικών -πλην των φαρμάκων- και υπηρεσιών των μονάδων Υγείας, θα εγγραφούν σε έναν νέο κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό 2009 -κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει- και θα αφαιρεθούν από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει ήδη συλλέξει στοιχεία που αφορούν τις ετήσιες ανάγκες σε υλικά και υπηρεσίες της πλειονότητας των νοσοκομείων (περίπου του 80%) και τα οποία υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που απαιτείται για το πρόγραμμα προμηθειών του ερχόμενου έτους θα πλησιάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάντως, εκκρεμεί ακόμα το θέμα των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, που ανέρχονται συνολικά στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ρυθμιστεί το ζήτημα, ώστε να ξεκινήσει το έργο της «από μηδενική βάση».

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κ. Ευάγγελος Αραμπατζής στην πρώτη παρουσίαση του έργου της Eπιτροπής και των στόχων της, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος προμηθειών. Ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε στη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων της Επιτροπής, υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την απευθείας εξόφληση των προμηθευτών από την τράπεζα, τονίζοντας ότι η μη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών, σε συνδυασμό με τους κεντρικούς διαγωνισμούς για υλικά και τους ελέγχους στο σύστημα, μπορεί να επιφέρουν οικονομία κλίμακος στις προμήθειες που θα ξεπερνάει ακόμα και τα 500.000.000 ευρώ που ήταν και η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, ο κ. Αραμπατζής παραδέχθηκε ότι τους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας της, η Επιτροπή «ήταν ανεκτική σε πολλά» ως προς τα αιτήματα προμήθειας ειδών των νοσοκομείων, προειδοποίησε ωστόσο ότι από τις αρχές του έτους «τελειώνουν τα ψέματα», ότι δεν θα υπάρχουν εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων και ότι οι διοικητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί 16.000 αιτήματα προμήθειας ειδών και υπηρεσιών των νοσοκομείων, από τα οποία περίπου 1.500 έχει απορρίψει. Τα αιτήματα που δεν έχουν εγκριθεί αφορούσαν προμήθειες ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις, εξωσυμβατικές προμήθειες κ.ά. Εχουν καταγραφεί και παράλογα αιτήματα όπως π.χ. η έγκριση 100.000 ευρώ ετησίως για την αποκομιδή μη τοξικών και μολυσματικών απορριμμάτων, εργασία που γίνεται από τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου. Στην ερώτηση εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη της Επιτροπής κρούσματα διαφθοράς ο κ. Αραμπατζής απάντησε θετικά, αναφέροντας την περίπτωση 4-5 μεγάλων νοσοκομείων σε Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα, στα οποία παρατηρούνται εδώ και πολλά έτη συνεχείς παρατάσεις συμβάσεων με εταιρείες καθαριότητας και ιδιοκτήτες κυλικείων που μάλιστα στερούνται της σχετικής άδειας. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη σε δύο περιπτώσεις η ΕΠΥ έχει εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την απομάκρυνση διοικητών. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι, με βάση το νέο σύστημα, όσοι προμηθευτές δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις θα μπαίνουν σε «μαύρη λίστα».

Για τα απόβλητα

Για ανορθόδοξες μεθόδους στη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στη χώρα μας, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κ. Ευάγγελος Αραμπατζής, τονίζοντας ότι σε 10-15 ημέρες αναμένεται να έχει λυθεί το ζήτημα. Οπως είπε, τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή θα προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων με τις εταιρείες και τα εργοστάσια που διαθέτουν σχετικές άδειες και πιστοποιήσεις. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μονάδα αποτέφρωσης στα Ανω Λιόσια Αττικής, μία μονάδα αποτέφρωσης στη Βόρεια Ελλάδα (για την οποία υπάρχουν καταγγελίες πολιτών περί διαχείρισης όγκου αποβλήτων μεγαλύτερου των δυνατοτήτων της) και δύο μικρές μονάδες στον Βόλο και τη Λάρισα. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Αραμπατζής, υπάρχουν πολλές εταιρείες επεξεργασίας και μεταφοράς των αποβλήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, εκ των οποίων μόνο έξι διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, όπως άλλωστε προέκυψε από έρευνα της Επιτροπής σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πολλές από τις εταιρείες, αφού επεξεργαστούν τα μολυσματικά απόβλητα και τα «αδρανοποιήσουν», τα εναποθέτουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που με τη σειρά τους θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να τα δεχθούν. Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, κανένας ΧΥΤΑ στην Ελλάδα δεν διαθέτει τη σχετική άδεια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου πετάγονται σε παράνομες χωματερές ή ακόμα και στη θάλασσα…