Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί εκ νέου σε κανονική λειτουργία η μηχανή του ελληνικού κράτους
Την ιδιότυπη «λευκή απεργία» στην οποία έχουν κατέλθει εδώ και καιρό δημόσιοι υπάλληλοι επιχειρεί να σπάσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με την επίσπευση των κρίσεων όλων των στελεχών του Δημοσίου. Ο υπουργός είχε ζητήσει από τη Βουλή να συζητήσει το σχέδιο νόμου για το σύστημα επιλογής των προϊσταμένων με τη διαδικασία του επείγοντος, επειδή, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, «οι υπάλληλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια», αντιδρώντας στις περικοπές των αποδοχών τους και στην εν γένει αβεβαιότητα για το μέλλον τους που επιφέρουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Τώρα ο κ. Ραγκούσης επισπεύδει τις κρίσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η κρατική μηχανή που έχει ήδη παραλύσει, με αποτέλεσμα, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από κυβερνητικά στελέχη, «οι υπουργοί να μη βρίσκουν ούτε έναν διευθυντή στα υπουργεία με τον οποίο να μπορούν να συνεννοηθούν»! Και αυτό γιατί μετά τη δημοσίευση του Ν. 3839/2010 στις 9 Μαρτίου έχει επέλθει αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, καθώς και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων όλων των ιεραρχικών βαθμίδων. Το γεγονός αυτό επέτεινε την αβεβαιότητα και τη σύγχυση στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, ενισχύοντας τα φαινόμενα διάλυσης που είχαν ξεκινήσει μετά την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Με την εγκύκλιο Ραγκούσηκαλούνται όλοι οι υπουργοί να συγκροτήσουν άμεσα και να ορίσουν τα μέλη των πενταμελών υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία θα αναλάβουν να διενεργήσουν τις κρίσεις ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ) και των κατά τόπους Συμβουλίων Επιλογής Προσωπικού (ΣΕΠ). Η θητεία των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων, όπως και των προϊσταμένων που θα επιλεγούν με βάση τις μεταβατικές διατάξεις, δεν θα υπερβαίνει το ένα έτος.
Σ την εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου οργανικής μονάδας υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης (π.χ. παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους, αποδοχή οποιασδήποτε υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος για τον χειρισμό υπόθεσης από υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων πάνω από 22 εργάσιμες ημέρες συνεχώς ή πάνω από 30 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους, παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας κατά τις κείμενες διατάξεις κτλ.).
Από το νέο σύστημα εξαιρούνται, προς το παρόν, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δεδομένου ότι τα όργανα επιλογής των προϊσταμένων με βάση τις πάγιες διατάξεις του νόμου (ΕΙΣΕΠ, ΣΕΠ και ΥΣ) δεν μπορούν να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα.
Ετσι οι υπηρετούντες προϊστάμενοι των οποίων η θητεία έχει ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξει θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως και την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας με το σχέδιο «Καλλικράτης».