Της Νικολέττας Μπούκα
Καλό… βαθμό στη λειτουργία και διαχείριση παίρνουν τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Παρά τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μηχανοργάνωση και την εξόφληση των χρεών προς τους προμηθευτές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη. Την… πρωτιά κατέχει το “Παπαγεωργίου”, αλλά εύσημα παίρνουν και τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το “ΑΧΕΠΑ”, το “Παπανικολάου” και το “Ιπποκράτειο”.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε στη “Μ” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος της συνάντησης ήταν αφενός η οικονομική διαχείριση και η διασύνδεση των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής βάσει της πρότασης του υπουργείου για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας κι αφετέρου η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ενίσχυση των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, αλλά και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με έμφαση στον ΟΓΑ.
Πρωταρχικό ρόλο για το υπουργείο Υγείας έχει το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η εξόφληση των χρεών προς τους προμηθευτές, αλλά και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ενώ θα ακολουθήσει η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
“Στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται σωστή διαχείριση. Το δύσκολο έργο για τα νοσοκομεία είναι ότι οι παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουν πρέπει να έχουν τελειώσει έως το τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να έχουμε πληρώσει τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους και να έχουμε βάλει τάξη στα λογιστικά, στα νοσοκομειακά φαρμακεία και φυσικά να έχουμε φτιάξει τη μηχανοργάνωση”, εξηγεί ο κ. Πολύζος.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι να υπάρχει πλήρης μηχανογράφηση, όχι μόνο στο κομμάτι των οικονομικών, αλλά και στις κλινικές με την καταγραφή ασθενών, εξετάσεων κτλ.
Αναφερόμενος στα σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Πολύζος επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία των κέντρων υγείας σε 16ωρη ή 24ωρη βάση και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλαγές που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα, είπε ότι έως το τέλος του 2011 το υπουργείο θέλει να έχουν ανοίξει χίλια κρεβάτια εντατικής θεραπείας και μονάδων αυξημένης φροντίδας πανελλαδικά, καθώς και να δημιουργηθούν 60 τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα.
Για την παραίτηση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Α. Μπουσουλέγκα, ο κ. Πολύζος είπε ότι οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.