|
Τακτικά περιστατικά αναβάλλονται, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις ακόμη και σε εξετάσεις νοσηλευόμενων ασθενών. Οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας στα περισσότερα νοσοκομεία, διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Τα ποσά αυτά θα καλυφθούν για τα νοσοκομεία άμεσα από τις αντίστοιχες πιστώσεις που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας, ευθύς μόλις τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Υγείας», διευκρινίζει ο κ. Καλογερόπουλος.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί θεωρούν ότι τα διαθέσιμα των νοσοκομείων επαρκούν μόνο για την εξόφληση των οφειλόμενων του Δεκεμβρίου και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ποσά που τους οφείλονται από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου:
«Παραμένουμε απλήρωτοι για τις εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στους πανεπιστημιακούς γιατρούς του νοσοκομείου μας οφείλονται οι εφημερίες από τον Οκτώβριο του 2007», επισημαίνει στο «Εθνος» η ειδικευόμενη καρδιολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» κ. Ρόζα Βρεττού.
Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, η επίσχεση εργασίας των γιατρών προκαλεί καθυστερήσεις στις εξετάσεις των ασθενών του νοσοκομείου, οι οποίες κυμαίνονται από τρεις έως πέντε μέρες.
Απειλούνται με λουκέτο
Στο μεταξύ, με «κλείσιμο» απειλούνται τα νοσοκομεία της Κρήτης που ήδη η λειτουργία τους είναι δραματική για 4η εβδομάδα, λόγω της επίσχεσης εργασίας αλλά και της αποχής από τις εφημερίες.
Οι διευθυντές των κλινικών με επιστολές τους στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στις υπηρεσίες του στην Κρήτης ζητούν να δοθούν άμεσες λύσεις προειδοποιώντας ότι «οι εφημερίες κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας είναι χωρίς καμία αμφιβολία επισφαλείς για τους ασθενείς».
Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο από τους απειλούμενους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών αντιπροσωπεία των γιατρών ενημέρωσε σχετικά τον εισαγγελέα Ηρακλείου.
Οπως επισημαίνεται, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ακόμα και τα έκτακτα περιστατικά, ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη εκτιμάται ότι έχουν αναβληθεί χιλιάδες ραντεβού και περισσότερες από 2.500 χειρουργικές επεμβάσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ