ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο χώρο της υγείας επιδεινώνεται συνεχώς, με κύρια χαρακτηριστικά την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων υγείας και συγχρόνως την δραματική μείωση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας .
Η μείωση αυτή της χρηματοδότησης ,όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.
Οι Νοσοκομειακοί γιατροί με τις αποφάσεις του έκτακτου συνέδριου που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιούνη, καταγγέλουν την απαράδεκτη στάση του υπουργού υγείας κ. Αβραμόπουλου , καθώς στα θέματα που βάζουν τα τελευταία χρόνια οι γιατροί όπως άμεσης πρόσληψης 5000 γιατρών για την κάλυψη των κενών αναγκών, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης , αύξησης των βασικών μισθών που έχουν μείνει καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια , εφαρμογής του 48ωρου και 56ωρου ως εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, επί ενάμιση χρόνο στις διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών κανένα από τα σημεία διαφωνίας των γιατρών δεν έλαβε υπ’όψιν του.
Επιπλέον οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τις εφημερίες του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και ψυχολογική θέση.
Αυτή δε τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αν κάνει , όπως είναι πιθανόν , αποδεκτή την εισήγηση για εφαρμογή του ωραρίου των γιατρών στις 48 ώρες για τους ειδικούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους την εβδομάδα μαζί με τις εφημερίες , θα οδηγηθούμε σε ¨εφημεριακό κραχ¨, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των νοσοκομείων από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Και την ευθύνη για αυτό θα την έχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς οι εκκλήσεις των γιατρών δεν εισακούσθηκαν.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι γιατροί καλούν το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση:
1. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των κατοίκων της χώρας. Να σταματήσουν όσο είναι καιρός κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
2. Να φροντίσουν να πληρωθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών. Δε νοείται διεξαγωγή οιαδήποτε διαπραγμάτευσης με έστω κι έναν γιατρό απλήρωτο για δεδουλευμένα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους γιατρούς που βρίσκονται ακόμα σε κινητοποιήσεις για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες. Να σταματήσει ο απαράδεκτος εκβιασμός μέσω των «δηλώσεων μετανοίας» που εξακολουθούν να ζητούνται από απλήρωτους νοσοκομειακούς γιατρούς στις Κυκλάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας.
3. Να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών με εισαγωγή επιδόματος εφημέρευσης.
4. Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς σε προσλήψεις 5000 κανονικών επιμελητών και ειδικευομένων
5. Να δοθεί αύξηση των βασικών μισθών των γιατρών που έχουν μείνει καθηλωμένοι.
6. Να εγγράψει κονδύλια ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ο κ. Αβραμόπουλος για αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
7. Να εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό ειδικό κονδύλιο για τη νομοθετική υλοποίηση της υπόσχεσης συστήματος απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού από βαθμό. Αυτό σημαίνει άμεση προαγωγή όλων των υπηρετούντων αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές.
Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινο ωράριο, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών και ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, και προειδοποιούμε ότι σε αντίθετη περίπτωση τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο ήδη από τη πρώτη εβδομάδα του μήνα και την ευθύνη όλη θα την έχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
1/7/2008
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΝΔΥΜ